20. yüzyılın en büyük İranlı yazarlarından biri olarak kabul edilen Sadık Hidayet’in başyapıtı Kör Baykuş, Can Yayınları etiketiyle raflarda. İlk baskısı Hindistan’da yapılan ve İran’da satışı yasaklanan bu eşsiz eser, insan ruhunun karanlık dehlizlerini araştıran, çeşitli yazar ve edebiyatları derinden etkileyen bir şaheser.
İran edebiyatında modern öykücülüğün kurucularından kabul edilen Sadık Hidayet’in başyapıtı Kör Baykuş, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. 1936’da Hindistan’da yayımlanan ve İran’da satışı yasaklanan eser, birçok dile çevrilerek çeşitli yazar ve edebiyatları etkiledi.
“Anladım ki mümkün olduğunca susmam, mümkün olduğunca düşüncelerimi kendime saklamam gerek ve şimdi yazmaya karar vermemin tek nedeni gölgeme kendimi tanıtmak isteğidir.”
Anlatıcı, evindeki küçük havalandırma penceresinde bulunan ve daha önceden yokmuş gibi görünen bir delikten her zaman resmettiği sahneyi görür: Siyah elbiseli bir kız, bir servi ağacının altında çömelmiş, yaşlı bir adama bir lotus çiçeği dalı uzatıyor. Kızla yaşlı adamın arasında mavi bir nehir akıyor. Bu sahneye dalan adam kızın bakışlarına kapılır ve hayatı, akşama doğru onu kendi evinin kapısında otururken bulmasıyla korkunç bir şekilde değişir.
Kör Baykuş, içindeki şeytanlarla uzun süre savaşmak zorunda kalan ve çok genç yaşta ölen eşsiz bir yazarın, insan ruhunun karanlık dehlizlerini araştıran başyapıtı.
“İran’ın yanlış anlaşılan modernisti.”
The New York Times