TEB’in ekonomiye verdiği destek
2024 yılının üçüncü çeyreğinde devam etti
Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla TEB’in aktif toplamı 568 milyar TL olurken, net kârı 8 milyar 86 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 56,1’ini oluşturdu. Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in toplam kredileri yılın üçüncü çeyreğinde 319 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 385 milyar TL oldu. 2024 yılında güçlü sermaye yapısıyla birlikte istikrarlı büyümeyi sağlayan ve karlılığını sürdürülebilir bir şekilde devam ettiren TEB’in özkaynakları 41,7 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin çok üstünde, yüzde 17,36 oranında gerçekleşti.
Orta ve uzun vadeli finansmanları çeşitlendirme stratejisiyle uygun maliyetli kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdüren TEB, uluslararası sermaye piyasalarında 300 milyon dolar tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdi. TEB’in Basel III uyumlu ilave ana sermaye tahvil ihracına, ihraç tutarının üç katının üzerinde, 1,1 milyar dolar talep geldi. Bu ihraç, TEB’in ocak ayında gerçekleştirdiği 400 milyon dolar tutarındaki tahvil ihracı ve mayıs ayında International Finance Corporation (IFC) ile gerçekleştirdiği 100 milyon euro tutarındaki tahvil ihracı sonrası uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirdiği üçüncü borçlanma işlemi oldu.
TEB, yılın üçüncü çeyreğinde de müşterilerinin sürdürülebilirlik kapsamındaki proje ve yatırımlarında ihtiyaç duydukları finansman desteğini sunmaya devam etti. Borusan Otomotiv Grubu’nun elektrikli araçlara yönelik gerçekleştirdiği 20 milyon euro tutarındaki Yeşil Kredi anlaşması kapsamında tamamlanan gayrinakdi işleme aracılık etti. Söz konusu işlem, bu alanda uluslararası standart olarak benimsenen Loan Market Association’ın (LMA) Yeşil Kredi Prensipleri’ne uygun bir şekilde oluşturuldu.
TEB, müşterilerinin bankacılık işlemlerini daha hızlı ve pratik yapabilmeleri için CEPTETEB Mobil’i geliştirmeye devam etti. Yenilenen uygulamada kullanıcılara diledikleri zaman dijital hesap cüzdanını belirli tarih aralıklarına göre oluşturma, kart harcamalarına ilişkin itirazları iletme ve diğer kanallardan oluşturulan itirazları görüntüleme seçenekleri getirildi. Ödeme İste fonksiyonu sayesinde müşterilere başka banka veya CEPTETEB kullanıcılarından ödeme isteğinde bulunmanın yanı sıra kendilerine iletilen talepleri kabul veya reddetme imkanı tanındı. Fon Danışmanım hizmetini CEPTETEB Mobil’den de vermeye başlayan TEB, müşterilerinin birikimlerini ve yatırımlarını güncel piyasalara ve kişiye özel risk kategorilerine göre oluşturulan model portföyler aracılığıyla yönetme imkanı sundu.
Ticari nitelikli müşterilerinin ihtiyaçlarına özel olarak tasarladığı CEPTETEB İŞTE’de yaptığı geliştirmelerle TEB, akıllı arama özelliğiyle yenilenmiş menü tasarımı, sigorta yenileme tercihi, otomatik fatura ödeme talimatı güncelleme, dijital cüzdan, karekod ile para transferi, kayıtlı diğer banka hesaplarından bakiye değişim bildirimi, diğer bankalara ait para transfer ve ödeme iste ekranlarında IBAN doğrulama gibi hizmetleri hayata geçirdi. Teminat mektubu gözlem ve başvuru yapma, şahıs firmaları için kimlik kartıyla kullanıcı oluşturma, diğer bankalara ait POS cihazlarının işlem detaylarını takip etme işlemleri de devreye alındı. Müşteri olmayan gerçek ticari statüdeki KOBİ ve esnafların da görüntülü görüşmeyle CEPTETEB İŞTE üzerinden müşteri olarak, tüm ürün ve hizmetlerden faydalanmaya başlaması sağlandı.
TEB, Girişim Bankacılığı ile her yıl 200’den fazla girişime destek olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdü. TİM-TEB Girişim Evi-InoSuit Startup to Corporate (S2C) buluşmaları kapsamında Girişim Evi girişimcileri ile İnosuit programında yer alan ihracatçı kurumsal firmalar bir araya geldi. 34 girişim ve 14 kurumsal firmanın davet edildiği etkinlikte 80’i aşkın B2B görüşme gerçekleştirildi. İleri aşama girişimcilerin desteklendiği Level-up programı ile 42 girişime danışmanlık, mentörlük ve yatırımcı buluşmaları kapsamında destek verilirken; erken aşama girişimlerin desteklendiği Start-up programı ile de 42 girişim bu imkanlardan yararlandı.
Stratejik sürdürülebilirlik politikaları çerçevesinde TEB, KOBİ Bankacılığı ile KOBİ’lere hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliğe ulaşmalarını sağlayan yenilikçi finansman araçları sağladı. Bu kapsamda, KOBİ’lerin işlerini büyütürken, çevresel ayak izlerini en aza indirmelerine yardımcı olmak için ücretsiz ürün avantajlarını içeren Sürdürülebilirlik Finansmanı Ürün Paketi’ni sundu. KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlamak amacıyla, KOSGEB ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile iş birliğiyle hayata geçirdiği KOBİ Dijital Dönüşüm Finansman Programı’na yılın üçüncü çeyreğinde de devam etti. Türkiye’de ilk defa TEB aracılığıyla KOBİ’lerle buluşturulan program kapsamında sağlanan kaynak KOBİ’lere kullandırılırken; organize sanayi bölgeleri, sanayi ve ticaret odalarında yapılan toplantılarda KOBİ’lere dijital dönüşümün verimliliği artırmadaki rolü, pazarda rekabet gücünün yükseltilmesi ve iş süreçlerinin iyileştirilmesi konularında bilgi aktarıldı.
TEB, global ortağı BNP Paribas’ın işbirliği ve yurt dışındaki güçlü muhabir ağı desteğiyle ithalatçı ve ihracatçı müşterilerin taleplerine dış ticaret uzmanı müşteri temsilcileri aracılığıyla hizmet sunmaya devam etti. TCMB reeskont kredisi ve Exim kredi kullanımları yakından takip edilirken, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla TEB’in aracılık ettiği TCMB reeskont kredi kullanım rakamı 7 milyar TL’ye ulaştı.
TEB’e yılın üçüncü çeyreğinde ödül
TEB’in ticari nitelikli müşterilerinin ihtiyaçlarına özel olarak tasarladığı dijital bankacılık uygulaması CEPTETEB İŞTE, “Global Finance Best Digital Banking Award 2024” kapsamında Best SME Banking/SME Platform ödülüne layık görüldü.
TEB, Saklama Bankacılığı hizmetlerinde Global Finance dergisi tarafından düzenlenen “World’s Best Sub-Custodian Banks 2024: Country Winners” kapsamında ödüle layık görülürken, Global Custodian tarafından yapılan ankette de “Müşteri Hizmetleri” alanında “Globalde Sınıfının En İyisi” olarak seçildi.
30 Eylül 2024 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler:
Net kar: 8.086 milyon TL | Toplam mevduat: 385 milyar TL |
Toplam aktifler: 568 milyar TL | Toplam krediler (brüt): 319 milyar TL |
Sermaye yeterlilik rasyosu: %17,36 | Takipteki kredi oranı: %0,90 |