Türk-İslam Sanatları Sergisi ziyaretinde tanıştığı şimdi ki, hocası Muhsine Akbaş’tan tezhip sanatını öğrendi. Züheyde Gökçek, hobi olarak başladığı çalışmalarına evinde atölye kurarak devam etti. Gökçek, tezhip sanatında sembollerle, motiflerle oynayarak desenler oluşturmayı, belirli geometrik referansların üzerine bunları bezeyerek kendi içinde doğal bir akışa sahip bir bütün oluşturmayı başardı
Tezhip sanatına farklı dokunuşlarla yeni bir nefes ve ahenk getiren Züheyde Gökçek, 15. sergisini Ümraniye Belediyesi Sergi Salonu’nda açtı. Açılışa Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Ak Parti Milletvekili Osman Boyraz, Ak Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Mahmut Eminmollaoğlu, Ümraniye Belediye Başkanı Yardımcısı Ayşe Yanık ve Ümraniye Belediyesi Kültür Müdürü Ahmet Şenol Alkılıç, Nişart Sanat Galerisi sahibi Nihat Tokat, ressam Serdar Okan ve ünlü gazeteci Ahmet Altınkaya katıldı. Yıllar önce hobi olarak başladığı tezhip ve hat sanatı çalışmalarını geliştiren Züheyde Gökçek, 22 ayar gerçek altın kullanarak bezeyip süslediği birbirinden özel tezhip ve hat eserlerini 13 Ocak’a kadar sanatseverlerle buluşturacak.
Türk-İslam Sanatları Sergisi ziyaretinde tanıştığı şimdiki hocası Muhsine Akbaş’tan tezhip sanatını öğrenen Züheyde Gökçek, hobi olarak başlayıp evinde atölye kurarak tezhip sanatında sembollerle, motiflerle oynayarak desenler oluşturmayı, belirli geometrik referansların üzerine bunları bezeyerek kendi içinde doğal bir akışa sahip bir bütün oluşturmayı başardı.
Sabırla çizmeyi, dikkatle boyamayı, bunları yaparken yine kendi estetiğine, manasına ve biçimine sahip hat sanatı (İslami kaligrafi) ile ilişkilenmeyi yıllar geçtikçe daha çok seven sanatçı, eserlerinde saf altın kullanmaya da başladı. Şimdiye kadar yurt içinde sekiz, yurt dışında ise Amerika, Suriye, Nijerya ve Güney Afrika’da olmak üzere dört karma sergiye katılan Züheyde Gökçek, altı tane de kişisel sergi açtı.
Züheyde Gökçek kimdir?
1967 Almanya Grünstadt doğumlu sanatçının çocukluğu ve gençliği Almanya’da geçti. Başarılı ve çalışkan bir öğrencilik hayatı yaşadığı, yılların ayırmadığı dostluklar kazandığı Almanya’dan 19 yaşında ayrıldı. Çevresinde ve dünyada olup bitenlere karşı duyarlı, önyargılardan uzak olmaya gayret eden kişiliğinin temelleri orada oluştu. O tarihlerden beri kişilerin ne olduklarına değil, nasıl davrandıklarına bakıyor.
Almanya’da aldığı ve uygulamaya başladığı başörtüsü kararı dolayısıyla Türkiye’de kazandığı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne devam edemedi. 21 yaşında eşiyle tanıştı, aynı yıl evlendi ve Ankara’ya yerleşti. Almanca, İngilizce, Fransızca ve Türkçe olmak üzere dört dil bilen sanatçının 27 ve 22 yaşında iki oğlu, 9 yaşında bir kızı vardır.
Sergiler:
Yurt içinde sekiz, Amerika, Suriye, Nijerya ve Güney Afrika olmak üzere yurt dışında 4 karma sergiye katıldı. 11. Devlet Türk Süsleme Sanatları Tezhip Yarışması’nda bir eseri sergilenmeye hak kazanan Züheyde Gökçek’in kişisel sergileri:
1. RC Bilkent Sanat Sokağı’nda,
2. Tennure Sanat Galerisi’nde,
3. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nde,
4. Ato Başkanı Salih Bezci’nin daveti üzerine ATO Başkanlık binasında,
5. ATO Congresium’da,
6. Beypazarı Belediyesi’nin daveti üzere Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Han’da,
7. Panora Avm Vip Bölümünde,
8. Next Level Avm Sergi Salonunda,
9. 2017 Ramazan ayında bir ay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Vip bölümünde,
10. YÖK Başkanı Yekta Saraç Bey’in daveti üzerine Bilkent Otel’de Vice Chancellors’ Forum 2017 kapsamında,
11. 2018 Mart ayında İstanbul Dolmabahçe Sarayı Sergi Salonu’nda,
12. 2018 Ramazan Süresince Next Level Avm’de,
13. 2018 Emin Sanat Galerisi’nde,
14. 2020 Ankara Sanat Galerisi’nde “Rumilerin İzinde” sergisi
-Bulten360-