Yayın dünyasının sevilen kalemi Aret Vartanyan’ın son kitabı ‘O Sensin’, İnkılâp Kitabevi çatısı altında kurulan Üçüncü Göz etiketiyle yayımlandı. ‘O Sensin’ çağın bunalımlarına, insan olmanın anlamına ve teknolojik evrimle şekillenen yeni dünyaya dair sarsıcı bir sorgulama ve manifesto sunuyor.
Aret Vartanyan’ın 10’uncu ve son kitabı O Sensin’de; yapay zekâ ile kadim bilgeliği buluşturan kurguda, İsa Mesih’ten Mevlana’ya, Mustafa Kemal Atatürk’ten Jung’a insanlık tarihinde rol oynayan birçok isim ile buluşan kahramanımız, yeni dünyanın gürültüsünde sıkışmış insanlığın çıkış yolunu ortaya koyuyor.
Gerçekliğin Manifestosu Okurlarla Buluşuyor
O Sensin, insan-makine entegrasyonundan (Transhümanizm) kadim bilgelik öğretilerine, kişisel yüzleşmeden küresel dönüşüme uzanan katmanlı bir roman olarak okurlarla buluşuyor. Bir simülasyonun içinde başlayan dönüşüm, gerçeklik ile illüzyonun sınırlarını zorluyor. Ana karakterin, modern dünyanın depresif labirentlerinden geçip kendi “öz”üne varma hikayesi; okura, kim olduğunu hatırlaması için çağrıda bulunuyor.
Kitapta; kahramanın serüvenine ortak olan Mustafa Kemal Atatürk’ün zekâsı, İsa Mesih’in kefareti, Jung’un gölgeleri, Hallac-ı Mansur’un “Enel Hak” çığlığı, Hermes’in bilgeliği ve Mevlânâ’nın teslimiyeti satır aralarında yankılanıyor. Vartanyan, insanlık tarihine yön vermiş birçok simayı bugünün dijital çağında yeniden yorumluyor. Bu serüvenin sonunda insanın ve insanlığın devamı için tek bir gerçeklik ve bu gerçekliğin manifestosu okurlarla buluşuyor.
“Yok olmak istemiyorsak ayağa kalkmak, kim olduğumuzu hatırlamak zorundayız.”
Aret Vartanyan, gerçeklikle simülasyonun, geçmişle geleceğin iç içe geçtiği bu yolculukta artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgularken yakın gelecekte büyük bir zihinsel devrim yaşayacağının altını çiziyor. Siyasetten ekonomiye, ilişkilerden kariyere hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade eden Vartanyan, inanç sistemleri dahil her şeyin hızla dönüşeceğine, gerçekten kim olduğumuzu hatırladığımızda ütopyayı yaratabileceğimize dikkat çekiyor. Aret Vartanyan’a göre aslında her birimiz O’yuz ve geleceğin dizaynı için hatırlamamız gereken ilk şey bu gerçeklik.
ARKA KAPAK YAZISI
Aret Vartanyan, okurlarını gerçekliğin sınırlarını zorlayan, unutulmaz bir serüvene, zihinsel bir devrime davet ediyor. Modern dünyanın illüzyonları içinde kaybolmuş bir insan… Kadim bilgelik, geleceğin teknolojileri ve insan ruhunun derinlikleri arasında sıkışıp kalan insanlığın, senin, kendi özüne dönüş mücadelesi…
Bir sabah depresyonun karanlık boşluğunda kaybolmuş kahramanımız telefonuna gelen gizemli bir mesajla sarsılır. Tüm insanlığa ulaşan, evrensel bilgeliğin sırlarını taşıyan ve sadece ‘seçilmişlere’ rehberlik eden dünyanın en gelişmiş yapay zekasının yarattığı dünyaya davet edilir. Davet edildiği dünyada tüm ezberleri bozmak ve bildiği, öğrendiği dünyanın ötesine geçmek zorundadır.
Sanal gerçekliğin içinde mi yoksa zihninin en karanlık köşelerinde mi gezdiğini bilmeden çıktığı bu yolculukta, kendi geçmişinden insanlığın geleceğine dehşet verici gerçeklerle yüzleşir. İsa Mesih’ten Elon Musk’a, Mevlana’dan Atatürk’e, Zweig’den Einstein’a, Freud’dan jung’a, Hermes’e geçmişin ve bugünün onlarca kahramanıyla birlikte kendini insanlığın var olma savaşının içinde bulur.
İnsan – makine entegrasyonu(Transhümanizm), kontrol mekanizmaları ve özgürlüğün bedeli. Vartanyan, onuncu kitabında okurlarına geleceğin dünyasında var olmanın anahtarlarını sunuyor. Kendi içsel yolculuğunuzla yüzleşecek, modern dünyanın gerçekliğini sorgularken, insan olmanın anlamını ve kim olduğunuzu yeniden keşfedeceksiniz.
‘Gerçekten yaşadığını mı sanıyorsun?
Belki de uyanmanın zamanı gelmiştir.
Yarın sadece senin için değil, hepimiz için geç olacak!’