BALPARMAK’TAN KADINLARA ÇAĞRI: ARI SÜTÜ ÜRETİMİ İLE GÜÇLÜ BİR EKONOMİYE SAHİP OLUN! 

BALPARMAK’TAN KADINLARA ÇAĞRI: ARI SÜTÜ ÜRETİMİ İLE GÜÇLÜ BİR EKONOMİYE SAHİP OLUN! 

Balparmak Arıcılık Akademisi’nin ikinci eğitimi “Hedefli Arı Sütü Üretimi”, 5 Şubat Çarşamba günü Balparmak’ın Çekmeköy kampüsünde gerçekleştirildi. Eğitimde, arı sütünün yüksek üretim potansiyeli, ihracattaki stratejik rolü ve sektörde kadın emeğinin dönüştürücü gücü öne çıkarıldı.

Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Arı sütü sağlıktan kozmetiğe pek çok alanda ihracat potansiyeli olan yüksek katma değerli bir ürün. Kilosu en az 20 bin liradan alıcı buluyor. Özellikle pamuk ve fındık tarlalarında mevsimsel tarım işçiliği yapan kadınları bu alana yönlendirmek ve geliştirmek istiyoruz. Hassas el işçiliği gerektiren arısütü üretiminde kadınların emeği büyük önem taşıyor. Özellikle sabır gerektiren bu süreçte, kadınlarımızın yetenekleri sektörde gözle görülür bir fark yaratacak. Kadınlar bu sayede hem hane gelirine hem de ülke ihracatına önemli bir katkı sağlayabilirler” dedi.

Arı sütü, işçi arılar tarafından kraliçe arıyı beslemek amacıyla üretilen, besin değeri yüksek ve özel bir arı ürünüdür. İçeriğinde karbonhidratlar, proteinler, lipitler, mineraller ve vitaminler bulunur. Dünya genelinde gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde değerli bir bileşen olarak değerlendirilir. Arı sütü üretimi, hijyenik koşullarda ve büyük bir özen gerektiren meşakkatli bir süreçtir. Bu nedenle birçok arıcı, genellikle bal üretimine odaklanırken arı sütü üretimi ile ilgilenmemektedir. Ancak besin profili ve ekonomik değeri göz önüne alındığında, arı sütü arıcılık sektörünün katma değeri en yüksek ürünlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Balparmak, Balparmak Arıcılık Akademisi çatısı altında kilosu en az 20 bin liraya alıcı bulan arı sütü üretimi için bir eğitim programı başlattı. Eğitimlerde amaç, hassas el işçiliği gerektiren bu ürünün üretimi için arıcıları ve özellikle de kadınları bu alana yönlendirerek hem ihracat potansiyelini artırmak hem de hane gelirine katkı sağlamak.

BALPARMAK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZEN ALTIPARMAK: “KADINLARIMIZI ARI SÜTÜ ÜRETİMİNE YÖNLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, kadınlara, bu değerli ürünü ekonomiye kazandırma çağrısı yaptı. Altıparmak, “Arı sütü hem tıbbi hem de gıda sektöründe değerli bir bileşen olarak öne çıkıyor. Ancak, bu değerli ürünün üretimi oldukça hassas bir el işçiliği ve uzmanlık gerektiriyor. Arıcılık yapan ailelerdeki kadınlar, pamuk ve fındık tarlalarında mevsimsel tarım işçiliği yapan kadınlar bu işe dahil edilirse hem arı sütü üretimi artacak hem de kadınlar için sürekli bir gelir kaynağı yaratılmış olacak” dedi.

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlara da çağrıda bulunan Altıparmak, “Türkiye’de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınların sayısı oldukça yüksek. Pamuk ve fındık gibi tarım sektörlerinde çalışan kadınlarımızı arı sütü üretimine yönlendirmek istiyoruz. Arı sütü sağımını öğrenerek, üretiminin yapıldığı Nisan ve Eylül ayları arasındaki süreçte, ailelerine ek gelir sağlayabilirler” şeklinde konuştu.

ALTIPARMAK: “TÜRKİYE’Yİ, ARI SÜTÜ KONUSUNDA HAK ETTİĞİ KONUMA ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ülkemiz arıların yaşamı için bitki çiçek kaynağı bakımından oldukça zengin bir floraya sahip olsa da arı sütü üretimi açısından oldukça düşük seviyelerde bulunuyor. Bu duruma dikkat çeken Altıparmak: “Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin (TAB) 2024 yılı verilerine göre, arı sütü üretimi 4 ton civarında. Oysa Türkiye genelinde 9 milyon kovan olduğu söyleniyor. Kovan başına düşen arı sütü oranı ise neredeyse yok denecek kadar az. Bu rakamlar, Türkiye’nin arı sütü üretiminde bir potansiyeli olduğunu gösteriyor ancak dünya sıralamasında üst sıralarda yer almak için daha fazla üretim yapılmasına ihtiyaç var. İhracat pazarlarında arı sütünün kilosu 500-600 dolara satılıyor. Yüksek katma değerli bir ürün. Üretim kapasitesini artırarak, çok daha büyük bir pazar payı elde etmek ve dünyada bu alanda öncü bir konuma gelmemiz mümkün. Zira Türkiye’nin flora ve fauna zenginliği diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar geniş. Dünya genelinde arı sütü pazarında Çin’in büyük bir hakimiyeti bulunuyor. Ancak Çin’in üretim standartlarındaki durum nedeniyle rekabet edilebilir bir fırsat yakalamak mümkün. Türkiye, hijyenik ve yüksek kaliteli arı sütü üreterek bu tekeli kırabilecek önemli bir aday konumunda. Balparmak olarak, bu noktada dünyaya örnek olacak bir model oluşturarak, Türkiye’yi arıcılık mesleğinde ve arı sütü üretiminde dünya markası haline getirmeyi istiyoruz.”

ARI SÜTÜ ÜRETİMİNDE KRİTİK KONU: HİJYEN VE KALİTE STANDARTLARI 

Arı sütünün doğru şekilde üretildiğinde, yüksek talep gören ürünler arasında yer aldığını kaydeden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Yücel, arı sütü üretiminde kovanların düzenli bakımı, arıların doğru beslenmesi ve sağım işleminin steril koşullarda yapılmasının kalite açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Toplanan arı sütünün, hızlı bozulabilen bir madde olduğu için soğuk zincirde saklanarak tüketiciye ulaştırılması gerektiğinin altını çizen Yücel, “Günümüzde hem gıda hem tıbbi hem de kozmetik sektöründe değerli bir bileşen olarak öne çıkan arı sütü, bağışıklık sistemini güçlendirme, hücresel yenilenmeyi hızlandırma ve enerji seviyelerini artırma gibi pek çok fayda sunuyor. Bilimsel araştırmalar, arı sütünün hormon dengeleyici, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle, bazı tıbbi tedavilerde destekleyici olarak kullanılıyor. Doğal ve taklit edilemeyen yapısı nedeniyle, dünya genelinde talebi giderek artan arı sütü, doğru üretim ve hijyenik koşullarda işlendiğinde sağlık açısından son derece faydalı bir bileşen olarak öne çıkıyor. Üretimde en çok dikkat edilmesi gereken hususlar; bakım yönetim teknikleri ve hijyen. Kılık kıyafetten eldivene, kullanılan araç gereçlerin temizliğine kadar her detay önemli. Arı sütü üretimiyle ilgilenenlerin de hijyen ve kalite standartları konusunda bilinçli ve eğitimli olması gerekiyor. ISO standartlarında üretim yapılarak Türkiye dünya pazarında güçlü bir yer edinebilir. Hijyenik üretim standartları ve kadın emeğinin bu süreçlere entegre edilmesiyle, Türkiye’yi, arı sütü konusunda hak ettiği konuma ulaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Balparmak Arıcılık Akademisi Hakkında: 

Arıcılık, doğa için taşıdığı büyük önemin yanı sıra, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan kadim bir meslektir. Ancak, yaş ortalamasının 50’nin üzerine çıkması ve yeni nesillerin arıcılık mesleğine olan ilgisinin azalması, bu mesleğin geleceğini tehdit etmektedir. Bu kritik sorunu ele almak ve arıcılığın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, Balparmak Arıcılık Akademisi 2018 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) da katkılarıyla Balparmak tarafından, Muğla’nın Ula ilçesinde kurulmuştur. 

Balparmak Arıcılık Akademisi’nin temel hedefi, gençleri ve özellikle kadınları bu mesleğe kazandırmak, balın yanı sıra arı sütü, polen ve propolis gibi katma değerli ürünlerin kaliteli ve verimli üretimini artırmaktır. Akademi, bugüne kadar 7000’den fazla arıcıya ulaşmayı başarmış ve arıcılık sektöründe fark yaratacak pek çok eğitim programı düzenlemiştir.

Eğitimlerde; arı yaşamı ve biyolojisi, koloni bakımı ve yönetimi, arı hastalıkları, ana arı üretimi, arı ürünleri üretimi, arıcılık ekipmanları, regülasyonlar ve nektarlı bitkiler gibi konular ele alınmaktadır. Modern arıcılık teknikleri ve bilimsel temeller ışığında daha kaliteli ve verimli üretim yapma yöntemleri öğretilmekte, sektörde karşılaşılan sorunlara çözüm sunulmaktadır. 

Geçmiş yıllarda verilen eğitimlerde, resmi kurumlarla iş birliği yapılarak sertifikalı veya MEB diplomalı olarak tamamlanmıştır. 

Balparmak Arıcılık Akademisi, sunduğu eğitim programları ve yenilikçi uygulamalarıyla arıcılık mesleğinin geleceğini güvence altına almayı hedeflemektedir. Arıcılık sektöründe kaliteli ve verimli üretimin sağlanması, yeni nesillerin bu mesleğe kazandırılması ve kadınların sektördeki varlığının artırılması sayesinde arıcılık hem ekonomik hem de ekolojik anlamda daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşacaktır

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir