TİAD olarak, ülkemizi kalkındıracak olan sanayimize, yeni teknolojiler kazandırmayı hedefliyoruz.Fatih Varlık: “BUMATECH’te, Ar-Ge ve inovasyondan ödün vermeden firmalarını katma değerli üretimde bir dünya markası haline getiren sanayicilerimizle bir aradayız.”
19. Uluslararası Metal İşleme Teknolojileri, 12. Uluslararası Sac İşleme Teknolojileri ve 18. Uluslararası Otomasyon Fuarları’nı tek çatı altında toplayan Bursa Makine Teknolojileri Fuarları (BUMATECH) 24 Kasım’da kapılarını açtı. Takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, yaptığı açılış konuşmasında fuarla ilgili görüşlerini paylaştı.

BUMATECH’in, Bursa’nın sanayideki profesyonelliğini gözler önüne seren bir teknoloji fuarı olacağını kaydeden Varlık, “BUMATECH’te, Ar-Ge ve inovasyondan ödün vermeden firmalarını katma değerli üretimde bir dünya markası haline getiren sanayicilerimizle bir aradayız” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Tüyap Bursa Fuarcılık tarafından, Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile kapılarını açan Bursa Makine Teknolojileri Fuarları’nda (BUMATECH), insanlarla çalışan robotlardan 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, fiber lazer optik kesim makinelerinden CNC tezgahlara, sac işleme makinalarından ölçü kontrol sistemlerine kadar son teknoloji inovasyon ürünleri sergilenmeye başlandı.
TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve MİB Başkanı Emre Gencer’in yanı sıra TİAD Başkanı Fatih Varlık’ın açılış konuşmaları ve sektör değerlendirmeleriyle başlayan fuar yaklaşık 40 bin metrekare alanda 353 firmanın katılımıyla 27 Kasım’a kadar devam edecek.
Fuarların ülke ekonomisine ve sektöre olan katkılarını değerlendiren TİAD Başkanı Fatih Varlık, “TİAD olarak BUMATECH’te hem dernek üyelerimizin hem de bölge sanayicilerimizin yanında yer alarak, ülkemizi kalkındıracak olan sanayimize, yeni teknolojiler kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
“Dünyada daha rekabetçi hale getirmek için çalışıyoruz”
BUMATECH’in pandemi sonrası ilk sektörel buluşma olduğunu ve bundan dolayı da fuarın ayrı bir önemi bulunduğunu kaydeden Varlık, “TİAD’ın tüm çabasının yerli ve milli üretim olduğunun da altını çizdi. BUMATECH’te sektör temsilcilerimizin sergilediği teknolojilerle katma değerli üretimin önünü açmayı ve yatırımlarla üreticinin gücüne güç katmayı hedefliyoruz. TİAD olarak desteklediğimiz fuarlarla bölgedeki sanayi kuruluşlarını kaliteli takım tezgahları ve güncel uygulamalarla destekleyip dünyada daha rekabetçi hale getirmek için çalışıyoruz. BUMATECH’in, sektörümüze hareketlilik getirmesini ve bölge imalatçılarının aradıkları teknoloji ve çözümlere rehber niteliği taşıyacağını umuyor hem üretici hem tedarikçi için yeni başarıları getireceğine inanıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“Fuarlarımızın enerjisi ciddi bir sinerjiye dönüşecek”
Bursa Valisi Yakup Canbolat, konuşmasında, fuarların Covid-19 salgını nedeniyle iki yıl aradan sonra sektörle buluştuğunu belirterek, “BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları makine imalat sektörünün tüm paydaşlarını Bursa’da bir araya getirdi. Dört gün boyunca devam edecek fuarlarda yapılacak ticari faaliyetler ülke ekonomisine katma değer olarak geri dönecek. Fuarların en önemli özelliği katılımcıların yüzde 80’inin yerli üretici olması. Bu da ülkemizin özellikle de Bursa’nın makine sanayisinde üretici güç olduğunu gösteriyor. Fuarımızda bu yıl 45 ülkeden 50’ye yakın sanayi kentinden 30 binin üzerinde iş insanına ev sahipliği yapacağız. Fuarlarımızın enerjisi ciddi bir sinerjiye dönüşecek” şeklinde konuştu.
“Daha çok çalışmalı, Ar-Ge yapmalıyız”
Bursa’nın önemli bir sanayi kenti olduğunun altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Daha çok çalışmalı, Ar-Ge yapmalıyız. Ülke ve şehir olarak avantajlarımız var. Bu ölçüde çalışmak zorundayız” açıklamalarında bulundu.
“Fuar, özellikle ihracatçı firmalarımız açısından önem arz ediyor”
İki yıl aradan sonra fuarı yeniden açmalarından büyük bir mutluluk duyduklarını kaydeden TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Fuarlarımızda Türkiye’nin en nadide firmaları yerini aldı. Yine fuarlarımıza çok farklı coğrafyalardan iş insanları katılacak. Dört gün sürecek fuarlarımıza 60’ın üzerinde ülkeden ziyaretçi bekliyoruz. Bu fuar, özellikle ihracatçı firmalarımız açısından önem arz ediyor” diye konuştu.
“TİAD ve üyeleri için ayrıcalıklı bir önem taşıyor”
Bursa’nın sadece Türkiye’de değil, dünyada da markalaşmış bir sanayi şehri olduğunu da belirten Varlık, “Şehrin sanayilerinde kurulu yaklaşık 10 binden fazla takım tezgahı, ülkemizin ihracat payını artırmak ve Türkiye’yi bir sanayi ülkesi yapmak adına durmadan çalışıyor. Sanayinin kalbi olarak nitelendirdiğimiz şehir, taşıdığı üretim potansiyeliyle de TİAD ve üyeleri için ayrıcalıklı bir önem taşıyor. Bursa; sanayinin lokomotifi olan otomotiv sektöründe gerek ana sanayi, gerekse yan sanayisi ile sadece ülkemizde değil, dünyada da önemli bir konuma sahip.
Otomotivin yanı sıra savunma ve havacılık, kalıpçılık, makine teçhizat sektörlerindeki imalatçı firmalarla Bursa, bölgesini ve ülkesini kalkındıran bir güce sahip. Bölgeye devam eden yatırımlarla birlikte de ülkemizin ana sanayi konusundaki girişimlerinde oldukça büyük rol üstleniyor. Bursa’nın Türk Malı gururunu yaşatan pek çok sanayiciye ev sahipliği yaptığının altını tekrar çizerek Bursa’nın marka değerine ortak ve destek olmak amacıyla yirmi fuar katılımcısı üyemizle burada olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.”
-Bulten360