Booker Ödüllü Shuggie Bain’in yazarı Douglas Stuart’ın Genç Mungo romanı, postmodernist yazar Robert Coover’ın iki karanlık ve alaycı uzun öyküsünü bir arada sunan Yaban Gülü ve Hizmetçiye Şaplak, Alman fabl geleneğinin gerçek mirasçılarından Daniel Kehlmann’ın ölmemeye karar veren esrarengiz bir jonglörün hikâyesini anlattığı Tyll romanı da şubat ayının göze çarpanlarından.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında bir mihenk noktası olan ve çağdaş öykücülüğümüzün temellerini atan Sait Faik Abasıyanık’ın bu ay okurla buluşacak eserleri Mahalle Kavgası, Kayıp Aranıyor ve Lüzumsuz Adam.
Türk öykücülüğünün usta yazarı Cemil Kavukçu’nun yeni kitabı Karanlığın Rengi ve Yeşim Erdem’in ilk kitabı Filedelfiya Hikâyeleri de raflarda yerini alacak kitaplardan.
Bu ayın klasiklerinde ise Rus dışavurumculuğunun öncülerinden Leonid Andreyev’in Şeytan’ın Günlüğü romanı ile İngiliz yazar Anna Brownell Jameson’ın mürebbiyelik yaptığı 1821 yılındaki bir İtalya seyahatinden yola çıkarak kaleme aldığı Bezgin Bir Kadının Günlüğü var.
Can Yayınları çağdaş ve modern edebiyattan klasik eserlere çok sayıda nitelikli yapıtın yer aldığı şubat ayı yayın programını açıkladı. İşte şubat kitaplarından detaylar…
Douglas Stuart, Genç Mungo (çev. Duygu Akın)
Shuggie Bain‘in Booker Ödüllü yazarı Douglas Stuart’ın acıların ve mezhepsel şiddetin hüküm sürdüğü dünyayı aşkın bir güzellikle kaleme aldığı Genç Mungo, 80’lerin Glasgow’unda işçi sınıfı yaşamının canlı bir tasviri ve “tehlikeli” bir ilk aşkın derinden etkileyen hikâyesi.
Sait Faik Abasıyanık, Mahalle Kavgası, Kayıp Aranıyor, Lüzumsuz Adam
Kendine özgü yalın ve akıcı öykülerinde okuru şaşırtan, insanı ve doğayı bütün içtenliğiyle anlatmaktan geri durmayan, her şeyin merkezine insan sevgisini koyan usta yazar Sait Faik Abasıyanık’ın üç eseri raflarda. “Kökü kendinden olan” bir yazar olarak cumhuriyet dönemi edebiyatımızda bir mihenk noktası olarak belirirken çağdaş öykücülüğümüzün de temellerini atan Sait Faik’in bu ay okurla buluşacak eserleri Mahalle Kavgası, Kayıp Aranıyor ve Lüzumsuz Adam.
Yeşim Erdem, Filedelfiya Hikâyeleri
Yeşim Erdem’in ilk kitabı Filedelfiya Hikâyeleri, “Reyhan Teyze”, “Boyacı”, “Kötü Adam” ve “Abim” adlı dört öyküden oluşuyor. Kitap, aynı mahallede dönüp dolaşan, karakterlerin her birini bir diğerine büyük bir ustalıkla teyelleyen, hayatları zamanla iç içe geçen insanların biraz neşeli, biraz yakıcı hikâyesini gün yüzüne çıkarıyor.
Robert Coover, Yaban Gülü ve Hizmetçiye Şaplak (çev. Omca A. Korugan – Berkan M. Şimşek)
Deneysel formları ve illüzyonu iç içe geçiren avangard kurgularıyla önde gelen postmodernist yazarlardan biri olarak tanınan Robert Coover’ın Yaban Gülü ve Hizmetçiye Şaplak adlı iki uzun öyküsü ilk kez Türkçe yayımlanıyor. Yaban Gülü, gerçeklik ve düş arasındaki bulanık sınırlarda gezinirken, Hizmetçiye Şaplak tahakküm ve saplantı üzerine kurulan bir ilişkiye odaklanıyor.
Cemil Kavukçu, Karanlığın Rengi
Öykünün usta kalemi Cemil Kavukçu, yeni kitabı Karanlığın Rengi’nde hayata bambaşka bir perspektiften bakanların, yorulanların, usananların, düşle gerçeği karıştıranların öykülerini gün yüzüne çıkarıyor; okuru yine bir anda o tanıdık, yalın ve heyecanlı dünyaya ortak ediyor.
Daniel Kehlmann, Tyll (çev. İclal Cankorel)
Alman fabl geleneğinin gerçek mirasçılarından Daniel Kehlmann’ın Tyll romanı, günün birinde ölmemeye karar veren esrarengiz bir jonglörün hikâyesini konu alıyor. Eser, tarihin akıntısında vahşet ve şiddet döngüleriyle birlikte ilerliyor, mitlerden baladlara uzanarak batıl inançların hüküm sürdüğü şiddet dolu Otuz Yıl Savaşları’nın içinden yalnızlığımıza ve sessizliğimize ulaşıyor.
Bu ay klasiklerde
Leonid Nikolayeviç Andreyev, Şeytanın Günlüğü (çev. Ayşe Hacıhasanoğlu)
Rusların Edgar Allan Poe’su olarak kabul edilen Leonid Andreyev Şeytan’ın Günlüğü’nde 21. yüzyılda insanlık adına kaybettiklerimizi ustalıkla ortaya koyuyor. Eserlerinde realizm, natüralizm ve sembolizm öğelerini kendine has kötümser üslubuyla birleştirerek özgün bir tarz benimseyen Andreyev’in bu eseri, insana dair hayal kırıklığını kayıt altına almış bir klasik.
Anna Brownell Jameson, Bezgin Bir Kadının Günlüğü (çev. Burcu Şahinli)
İrlandalı yazar Anna Brownell Jameson’ın 1820’li yılların ilk yarısında yaptığı bir İtalya seyahati sırasında kaleme aldığı Bezgin Bir Kadının Günlüğü, İngiliz klasikleri arasında yer alan ve büyük ses getirmiş bir eser. Eserinde Jameson, insan ruhunun zamanın limitlerini aşan portresini sunuyor.