Can Yayınları temmuz programını duyurdu 

Mustafa Kemal Atatürk’ün farklı dönemlerdeki konuşmalarını bir araya getiren iki derleme eser, temmuz ayında Can Yayınları Miras dizisinde okurla buluşuyor. Dizinin bu ay yayımlanacak kitapları; Mustafa Kemal Atatürk’ün 1906-1937 arasında Ankara’daki meclis hükümetinin işlerlik kazanmasıyla cumhuriyet rejiminin rayına girmesi arasındaki dönemde yaptığı konuşmalardan derlenen Yorulsanız Bile ve Ulu Önder’in 1919-1922 arasında yaptığı meclis konuşmalarından bir seçki olan Mütarekeden Zafere.

Türk edebiyatının en özgün öykücülerinden Tomris Uyar’ın hayatın içinden gelen yalın öykülerinden oluşan eseri Yaz Düşleri Düş Kışları da bu ay okurla buluşacak eserlerden.   

 

Yasushi Inoue’nin 1949 yılında 22. Akutagawa Ödülü’ne layık görülen ve gerçek bir turnuvaya dayanan romanı Boğa Güreşi ise  modern bir Japon klasiği olarak 

Can Yayınları temmuz ayı yayın programını açıkladı. İşte farklı türde nitelikli eserlerin yer aldığı temmuz  kitaplarından detaylar…

Mustafa Kemal Atatürk, Yorulsanız Bile

Yorulsanız Bile, Mustafa Kemal’in Türk toplumuna dair son derece gelişkin, tarihsel ve kuramsal bilgiyle desteklenmiş vizyonunu nasıl şekillendirdiğini ve şehir şehir dolaşıp halka benimsettiğini, yeni rejimin sahibi olarak gençlere ne kadar güvendiğini gösteriyor.

Atatürk’ün bu ciltte bir araya getirilen konuşmaları 1905-1937 arasında yapılmışsa da kitap ağırlıklı olarak 1921-1925 yılları arasında, Ankara’daki meclis hükümetinin işlerlik kazanmasıyla cumhuriyet rejiminin rayına girmesi arasındaki dönemde yaptığı konuşmalara odaklanıyor. Bu gezilerdeki konuşmalar büyük mitingler şeklinde değil, küçük kalabalıklarla sohbetler şeklinde düzenlenmiş.

Mustafa Kemal Atatürk, Mütarekeden Zafere

Kurtuluş Savaşı’ndan yıllar sonra yazılmış olan Nutuk’un aksine, savaşı günü gününe anlatan Mütarekeden Zafere, Türkiye tarihindeki en önemli aşamaları ve bunların kişisel, siyasal ve düşünsel arka planını büyük bir açıklıkla ve ilginç ayrıntılarla, birinci ağızdan sunuyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919-1922 arasında yaptığı meclis konuşmalarından bir seçki olan eser; anlattığı olaylar açısından Mondros Mütarekesi’nden Büyük Taarruz’a kadar olan dönemi ele alıyor. Bu konuşmaların iki odak noktası var: Kurtuluş Savaşı’nın nasıl gerçekleştirildiği ve meclis hükümetinin nasıl işlerlik kazandığı. İkisinde de Mustafa Kemal, askerî ve siyasi anlamda yetkin bir stratejist olarak karşımıza çıkıyor.

Tomris Uyar, Yaz Düşleri Düş Kışları

Tomris Uyar, Yaz Düşleri Düş Kışları’nda hayatın içinden gelen, yalın, bütün olağanlığıyla akıp giden öykülere yer veriyor. Kimi kendi gündelik yaşamında türlü karabasanla mücadele eden, kimiyse yaşama dair büyük hayaller kuran karakterler üzerinden şekillenen bu öyküler, herkesin yaşadığı veya yaşayabileceği olaylara, gördüğü veya görebileceği düşlere ev sahipliği yapıyor.

Yasushi Inoue, Boğa Güreşi  (çev. Barış Bayıksel)

Japonya’nın önemli edebi figürlerinden biri olan Yasushi Inoue’nin yazarlık kariyerini başlatan ilk romanı Boğa Güreşi, Inoue’nin arkadaşı Masakazu Kotani tarafından düzenlenen gerçek bir turnuvaya dayanıyor. 1949 yılında 22. Akutagawa Ödülü’ne layık görülen romanda Osaka Yeni Akşam adlı bir gazetenin yazıişleri müdürü, kasvetli Japon halkını eğlendirmek için bir boğa güreşi turnuvası düzenlemeye kalkar. İş hayatında da özel hayatında olduğu gibi konfor alanının dışına çıkmakta zorlanan Tsugami bu işe, Tashiro adlı bir organizatörün ısrarları üzerine girmiştir. Kimsenin yapmadığı bir şeyi yaparak müthiş bir yatırıma ortak olduğunu düşünen Tsugami, turnuvanın neden kolay kolay düzenlenemediğini, savaş sonrası Japonya’sının lojistik ve bürokratik cehenneminin ortasına düştüğünde idrak edecektir.

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir