Ekonomik kazanımlar için camın dönüşüm bilincini artırmak gerek

Ekonomik kazanımlar için camın dönüşüm bilincini artırmak gerek

Geleceğin materyali olarak ön plana çıkan cam ambalajlar, geri dönüşüm özelliğiyle karbon oluşumunun azaltılmasında önemli rol oynuyor. Camın bu özelliğinden faydalanma oranının Türkiye’de giderek artmasının sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlayacağını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Camın sonsuz kez geri dönüşebilmesi, hammadde tüketiminin azaltılması anlamına geliyor. Dönüşüm bilincinin ülkemizde daha çok geliştirilmesi, enerji tasarrufu ve yeni istihdam fırsatlarının yaratılması açısından ekonomik kazanımlar sağlayacaktır” dedi.

Sürdürülebilir bir çevre ve sürdürülebilir bir ekonomi için geri dönüşümün önemi her geçen gün artıyor. Hem ülkemizde hem de dünyada geleceğin malzemesi olarak görülen cam ambalajların sonsuz kez geri dönüştürülebilmesi hem daha temiz bir çevreye erişim imkânı sunuyor, hem de enerji tüketimi konusunda büyük bir tasarruf sağlıyor. Gürok Grup bünyesinde faaliyete başladığı 2015 yılından bu yana katma değerli ürünleriyle cam ambalaj sektöründe fark yaratan GCA da toplam üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini geri dönüştürülmüş cam kırığından elde ederek, çevreye ve ekonomiye katkı veriyor.

“Camı geri dönüştürerek hammadde ithalatını azaltabiliriz”

Cam ambalaj kullanımının çevre, doğa ve ekonomi açısından birçok avantaj sağladığını söyleyen GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, şu ifadeleri kullandı: “İçerisinde muhafaza ettiği ürünle hiçbir kimyasal etkileşime girmeyen ve doğal kaynaklardan üretilen cam, doğası gereği yüzde yüz geri dönüştürülebilir bir materyal. Cam geri dönüşüm oranı maalesef ülkemizde çok düşük. Özellikle Avrupa’da örneklerine çok sık rastladığımız depozito iade sistemleri ve toplumun geri dönüşüm konusundaki bilinçlendirilmesi gibi çalışmaların, Türkiye’de daha çok geliştirilmesi gerekiyor. Ülkemizde camın geri dönüşüm oranının artırılmasıyla hem doğal kaynakların korunmasına hem de hammadde ithalatının azalmasına olanak sağlanacaktır. Bu durum enerjide ciddi oranda tasarruf edilmesine imkân yaratırken, aynı zamanda yeni iş kolları fırsatı doğurarak istihdama da olumlu yansıyacak. Camın bu avantajları göz önünde bulundurulduğunda ekonomik açıdan birçok kazanım sağladığını görüyoruz. Bu nedenle cam, tüketiciler tarafından insanları ve gezegeni koruyan en iyi malzeme olarak görülüyor. Önemli olan, enerji kaynaklarımızı optimum seviyede kullanmak ve daha az hammadde ve enerji tüketmek. GCA olarak, hammadde kullanımını azaltarak doğal kaynaklarımızı koruyacak, enerji tüketimini azaltacak aktivitelere operasyonlarımızda son derece önem veriyoruz.”

“Camın sürdürülebilirlik referansını artırmak için çalışıyoruz”

Günümüzde sağlıklı, sürdürülebilir ve doğa dostu malzeme tercihinin tüm dünyada bahsedilen konuların başında geldiğini de vurgu yapan Dr. Abdullah Gayret,Gıda ve içecek taleplerinin karşılanmasında kullanılan ambalajların geri dönüşüme uygunluğuyla birlikte kimyasal barındırmaması, sağlık açısından da büyük önem taşıyor. Besinlerin tadını, kokusunu ve aromasını değiştirmeden raf ömrünü artırarak uzun süre saklanmalarını sağlayan cam ambalajlar ise yüzde 100 doğal malzemelerden elde edilmesinden dolayı gıdaların sağlıklı kalmasına imkân tanıyor. GCA olarak, gıda sağlığını, temiz çevreyi ve sürdürülebilir ekonomiyi dikkate alarak; cam ambalaj, cam şişe ve kavanoz üretimini daha çok geliştirirken sürdürülebilirlik referanslarını da artırmayı hedefliyoruz” dedi.

GCA HAKKINDA

Temelleri 2015 yılında atılan GCA, Gürok Grubu’nun 25 yılı aşkın süredir sofra camı üretiminden edindiği birikim ve deneyimini cam ambalaj sektöründe de yenilikçi bir yaklaşımla devam ettiriyor. GCA, sadece ülkemizde değil dünya çapında da önemli başarılara imza atarak, uluslararası arenada cam ambalaj sektöründe öncelikli tercih edilen oyunculardan biri olma yolunda hızla ilerliyor. Başta Orta Doğu, Avrupa ve Afrika ülkeleri olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. GCA, AR-GE alanında gerçekleştirdiği etkin ve sürdürülebilir çalışmalarıyla ülkemizdeki cam ambalaj sektörünü ileriye taşıyacak projeleri başarıyla yürütüyor. Çevreye ve insana saygıyı daima ön planda tutarak, kaliteli ve güvenli üretim anlayışıyla, “İş Ortağı” olarak kabul etiği müşterilerine ve ülke ekonomisine değer katmayı görev biliyor. Yaptığı farklı çalışmalarla ulusal ve global tasarım ödüllerine layık görülen GCA, küresel anlamda cam ambalaj sektörünün gelişimi için çalışan ve üyesi olduğu Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu’nda (FEVE) Yönetim Kurulu üyeliğiyle global bir rol üstleniyor. Tasarımdan satış pazarlama faaliyetlerine kadar tüm süreçlerinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve BRC/PM Ürün Güvenliği Yönetim Sistemleri’ne uygun çalışıyor. GCA, cam ambalaj sektörünün önemli oyuncularından biri olarak, çevreye saygılı üretim ilkeleri doğrultusunda geri dönüşüme büyük hassasiyetle yaklaşarak, çeşitli projeler üretip uluslararası boyutta yürütülen çalışmalara da destek veriyor. TİM, TOBB; TEV ve Sürdürülebilirlik Akademisi üyelikleri bulunan GCA, aynı zamanda ASD, Suder, Masuder üyesidir ve Çevko’nun Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Gürok Grup nezdinde Kütahya 1.OSB’de yer alan GCA tesislerinde üretim sürecinden, kalite kontrol ve paketleme proseslerine kadar her aşamada en son teknoloji ve tam otomasyon sistemleri kullanıyor. Daima ileriyi gören ve geleceğe yatırım yapan GCA, altyapısını birden çok cam fırınlarıyla üretim yapabilecek şekilde tasarladı. Bu doğrultuda ikincisini 2021’de devreye aldığı yeni fabrikasıyla üretim kapasitesini yaklaşık iki katına çıkardı. Yeni fırın yatırımlarıyla Türkiye’nin ikinci büyük cam ambalaj üreticisi olma yolunda ise hızla ilerliyor.

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir