Dünyanın önde gelen üretim teknolojileri fuarı EMO Hannover 2025, Türk üretim uzmanları için yenilikler, tartışmalar ve ağ oluşturma imkânı sunuyor. 22 – 26 Eylül tarihleri arasında Almanya’da gerçekleştirilecek olan tarihi buluşma için Türkiye’den 47 firma şimdiden yerini aldı.
“Yenilikçi Üretim” mottosuyla düzenlenen EMO Hanover 2025 yenilik, uluslararasılaşma, ilham ve metal işlemenin geleceğini temsil ediyor. Metal işleme için tüm katma değer zincirini sunan tek etkinlik olarak öne çıkan ve dünyanın önde gelen üretim teknolojisi fuarı EMO Hannover; takım tezgâhları, üretim sistemleri, katmanlı üretim süreçleri, hassas aletler ve otomasyondan ölçüm teknolojisi, kalite güvencesi, yazılım ve aksesuarlara kadar geniş bir yelpaze içeriyor. Fuarın hedef kitlesi arasında; makine mühendisliği, otomotiv endüstrisi, havacılık ve uzay mühendisliği, metal işleri ve metal işleme, tıbbi teknoloji, enerji tedarikçileri, aynı zamanda elektronik endüstrisi ve diğer birçok endüstri dalı bulunuyor.
EMO’nun organizatörü Alman Takım Tezgâhları Üreticileri Birliği’nin (VDW) Yönetici Direktörü Dr. Markus Heering, 26 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen EMO sunumunda yaptığı açıklamada, “Sektördeki tüm uluslararası oyuncular, üreticiler ve kullanıcılar arasında bir iş ve tartışma platformu olan EMO, dünyada eşi benzeri olmayan bir etkinlik” dedi. 2023 yılında 45 ülkeden 1.800’ü aşkın katılımcı, yaklaşık 140 ülkeden 92 bin ticari ziyaretçiyi EMO’yu ziyaret etti. Türkiye’den ise yaklaşık 3 bin 300 ziyaretçi fuara katılım sağladı.
Türkiye EMO’da geniş çapta temsil edildi
Geçen yıl yaklaşık 1,05 milyar Euro’luk takım tezgâhı üretimiyle Türkiye, 11’inci sırada yer alarak ve bu alanda dünyanın en büyük üreticileri arasında konumlandı. Türk üreticiler için en önemli müşteri grupları arasında, otomotiv endüstrisi ve makine mühendisliği yer alıyor. Metal işleme sektöründe en büyük müşteri grupları arasındaki bu alanlar, EMO’da ziyaretçi gruplarını güçlü bir şekilde temsil ediyor.
Aralarında Karmetal, Tezmaksan Robot ve Kes-Tech’in yanı sıra Mega Elektronik, Beka-Mak, Van CNC ve Karcan gibi tanınmış üreticilerin de bulunduğu 47 firmanın kayıtlı olduğu büyük bir katılımcı grubuyla Türkiye, EMO 2025’te bir kez daha, güçlü bir şekilde temsil edilecek. Türk şirketlerinin beraberlerinde getirecekleri önemli ürün grupları arasında ise; metal işlemeye yönelik modern makine sistemleri, robotik ve otomasyon çözümlerinin yanı sıra makine performansını gerçek zamanlı olarak veya tüm üretim süreçlerini izlemeye yönelik yazılımlar bulunuyor.
EMO, geleneksel pazarlarla temas kurmanın yanı sıra, yeni iş ilişkileri geliştirmek için de fırsat sunuyor. Dünyanın dört bir yanından profesyonel ziyaretçilerin katıldığı EMO, her biri potansiyel müşteri olabilecek geniş bir kitleye ulaşma fırsatı sağlıyor.
Türk Lirası’nın değer kaybetmesi sonucunda, 2023’te yaklaşık 2,0 milyar Euro seviyesinde olan Türkiye’nin takım tezgâhları ithalatı, geçen yıl yaklaşık 1,6 milyar Euro’ya geriledi. VDW Yönetici Direktörü Heering, “Alman takım tezgâhı üreticileri, metal işleme sektöründeki Türk karar vericilerin en önemli iş ortakları arasında yer alıyor” dedi. Heering, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak ziyaretçiler, EMO’ya dünya çapındaki en yeni takım tezgâhları, çözümler ve hizmetler hakkında bilgi edinmek, yeni tedarikçiler ve potansiyel müşterilerle tanışmak ve potansiyel olarak yeni tedarikçi ilişkileri başlatmak için de geliyorlar.”
EMO küresel mega trendlere odaklanıyor
Benzer zorluklar her yerde görülebiliyor: Rekabet giderek artarken, yatırımcılar ise “bekle ve gör” yaklaşımını benimsiyor. Maliyetler yükselirken, sürdürülebilir ürünlere olan talep de hızla artıyor. Yapay zekâ ve katmanlı üretim gibi yeni teknolojilerin entegrasyonu sürekli olarak, ileri düzey eğitim gerektiriyor. Ayrıca, kalifiye eleman eksikliği de birçok bölgede ilerlemeyi zorlaştıran bir etken olarak öne çıkıyor.
EMO 2025 kapsamında, 35 ülkeden yaklaşık 1.300 katılımcı, bu zorluklara yönelik çözümler sunacak. Uzmanlar otomasyon, yapay zekâ da dâhil olmak üzere dijitalleşme ve sürdürülebilirlik gibi mega trendleri ele alacak ve bu trendlerin metal işlemede alanındaki gelişmelere olan etkisi değerlendirilecek.
Türk metal işleme endüstrisinde daha fazla verimlilik için otomasyon
Yüksek ham madde ve ön hazırlık maliyetlerinin yanı sıra kalifiye işçi gücünün yurt dışına göçü, Türk sanayisinde otomasyona yönelimi hızlandırıyor. Otomasyon çözümleri, üretim sürecinde verimliliği ve kaliteyi artırırken, yatırımlar açısından da en önemli itici güçlerden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye’den çok sayıda EMO katılımcısı, farklı biçimlerde bu alanda çözümler sunuyor. Otomasyon; palet değiştiriciler ve taşıma sistemleri gibi basit çözümlerden; robotların kullanımına ve sürücüsüz sistemlere sahip otonom fabrikalara kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
EMO 2025 ziyaretçileri, çok sayıda katılımcının makinelerini bu çözümlerle geliştirmeye devam etmesi sayesinde geniş otomasyon çözümleriyle karşılaşacaklar. Bu alanda önemli bir merkez olan Cobot Area ortak standı, otomasyona daha da yakından odaklanacak. Burada iş birlikçi robotlar, potansiyel kullanımları ve uygulamalarıyla birlikte yer alacak. Sergilenecek çözümler arasında; kavrayıcılar, bilgisayar görüşü, ölçüm sistemleri, yazılım, endüstriyel elektronikler, besleme sistemleri ve çok daha fazlası bulunuyor.
Daha fazla iklim koruması için sürdürülebilirlik
OECD karşılaştırmasına göre iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye,iklim koruma konusunda taahhütlerde bulunmuş ve 2053 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma sözü vermiştir. Ancak hala fosil yakıtlara bağımlı olan Türkiye, bu iddiasını gerçekleştirme zorluğuyla karşı karşıya. Bunun önüne geçilebilmesi içinde üretimde daha az enerji ve malzeme tüketimine odaklanılması ve geri dönüşüm ekonomisinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili deneyimlerini anlatan Markus Heering, “Bu konuda çok sayıda bireysel tedbir istenilen hedefe ulaşıyor. Yeni makinelere yapılan yatırımlar örneğin yüzde 25 civarında enerji tasarrufu sağlıyor” diyor. Böylece karbon ayak izi azaltılmış oluyor. Modern elektrik motorları ve yenilikçi tahrik teknolojisi, önceki nesillere kıyasla önemli miktarda elektrik tasarrufu sağlıyor. Diğer belirleyici faktörler arasında gelişmiş kontrol teknolojisi, basınçlı hava ve hidrolik uygulamaların optimize edilmiş tasarımı veya sürtünmeyi en aza indiren depolama ve yönetim sistemleri yer alıyor.
EMO 2025’teki Sürdürülebilirlik Alanı, gelecekte sürdürülebilir üretime yönelik son teknoloji çözümlerini deneyimlemek için ideal bir buluşma noktası olacak. Katılımcılar burada enerji verimliliğindeki trendler, rejeneratif enerjilerin entegrasyonu, geri dönüşüm ve yaşam döngüsü konseptleri hakkında bilgi verecek. Etkinlikte, sadece iklim korunması teşvik edilmeyecek, aynı zamanda enerji ve ham maddelerin az olduğu zamanlarda üretim maliyetlerininde azaltılmasına odaklanılacak.
Daha yüksek verimlilik için dijitalleşme ve yapay zekâ bir arada
Dijitalleşme ve ağ oluşturma uzun zamandır üretimin konuları arasında yer alıyor. Veri analizini hızlandırmak, daha yüksek verimlilik elde etmek ve yeni iş modelleri geliştirmek için artık yapay zekâ da devreye girdi. Yarı iletken endüstrisi, dijital teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılmasında kilit bir rol oynuyor. Yarı iletkenler, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yapay zekâ (AI) gibi teknolojilerden yararlanarak, kullanıcıların üretim süreçlerini daha akıllıca bir şekilde tasarlamalarını mümkün kılıyor. Bu da üretim süreçlerinin verimliliğini artırarak şeffaflık yaratıyor ve makineler ile süreçlerin gerçek zamanlı izlenmesine, kontrolünü kolaylaştırarak, ayrıca tahmini bakım yapılmasına olanak sağlıyor.
EMO 2025 süresince Yapay Zekâ + Dijitalleşme Alanı, endüstri ve yönetimden yatırımcılara, yapay zekâ ile entegre edilmiş en yeni ağ yöntemlerini sunacak. Bu, aynı zamanda Türkiye’deki üreticilerin bu alandaki uzmanlıklarını sergilemeleri için de bir fırsat yaratacak.
Türkiye’de metal işlemenin geleceği
Her üç alandaki gelişmeler yatırımları teşvik ediyor ve üretim teknolojisine olan talebi artırıyor. EMO’nun organizatörü olan Alman Takım Tezgâhı Üreticileri Birliği (VDW) de metal işleme ile ilgili önemli konuları ele alacak. Bu konular, örneğin katmanlı üretim alanındaki en son uygulamaların sunulacağı, “Katmanlı Üretim” ortak standında yansıtılacak.
Geleceği ve genç yetenekleri göz önünde bulunduran Makine Mühendisliği Gençlik Vakfı (Mechanical Engineering Youth Foundation), genç uzmanları, gelecekteki zorluklar için güçlendiriyor. Nitelikli eğitim, sektörün başarısının temelini oluşturuyor. Hedefe yönelik destek tedbirleri sayesinde Makine Mühendisliği Gençlik Vakfı, sektörün uzun vadede de yenilikçi ve rekabetçi kalmasını sağlamaya yardımcı oluyor. Özel Gençlik Standında Makine Mühendisliği Gençlik Vakfı, eğitimin şirketlerdeki teknoloji ve dijitalleşme alanındaki mevcut taleplere en iyi şekilde nasıl yönlendirilebileceğini de gösterecek. Genç ve yenilikçi şirketler de Startup Area’da yeni ve ileriye dönük teknolojilerini sunacak.
Metal işlemede 50 yıllık inovasyon
2025 yılında EMO 50’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayacak. 1975 yılında kurulan fuar, yarım asırdır sektördeki bilgi birikimini bir araya getiriyor ve metal işlemenin geleceğinin şekillendirilmesinde öncü bir rol oynuyor. Küresel bir kurum ve ticaret fuarı takviminde sabit bir tarih haline gelen EMO ile ilgili açıklamalarda bulunan Heering, “2025 yılında Hannover’deki EMO, yine tüm uluslararası metal işleme endüstrisinin zirvesi niteliğinde olacak. . Fuar, bugüne kadar ne kadar yol kat ettiğimizi ve gelecekte ne kadar potansiyelimizin olduğunu açıkça gösterecek. EMO’nun mevcut mottosu “Yenilikçi Üretim”, bu nedenle bir slogandan çok daha fazlası. Bu, Türk tedarikçilerine ve kullanıcılarına yeni teknolojilerin olanaklarından cesurca yararlanmaları için bir çağrı. EMO sırasında sunulan ürün ve hizmetler bu açıdan büyük bir ilham kaynağı ve yeni fikirler sağlayacak” dedi.
Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panelde, Deutsche Messe AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Annika Klar’ın moderatörlüğünde, VDW (Alman Takım Tezgahı Üreticileri Derneği) Genel Müdürü ve EMO Hannover Organizatörü Dr. Markus Heering, Deutsche Messe AG Yeni Fuarlar ve Etkinlikler Başkanı Hartwig Von Sass, Ford Otosan Güç Aktarma Organları Operasyonları Üretim Mühendisliği Bölüm Lideri Mustafa Fırat Dağdeviren ve Tezmaksan Grup CEO’su Hakan Aydoğdu konuşmacı olarak yer aldı.
Bu Basın Bültenini EMO web sitesinde bulabilirsiniz www.emo-hannover.de/world-tour-2025