Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sekizinci kez düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na bu yıl Osmanlı Arşivleri ev sahipliği yaptı. 14-16 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen yarışma bir kez daha üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisi ve coşkusu içinde tamamlandı.
Üç günlük nefes kesen bir mücadeleye sahne olan yarışmada, üniversite öğrencileri sınırları zorlayan projeleri ve etkileyici mühendislik ve mimarlık yetenekleriyle hem jüriyi hem de izleyicileri büyüledi. Yaratıcılıkla bilgiyi harmanlayan gençler, sahnede adeta geleceği inşa etti!
Sekizinci Yılın Kazananı İstanbul Teknik Üniversitesi Oldu
Dayanıklı yapıların deprem karşısında alınabilecek birincil önlem olduğu vurgusu ve bilinci ile her yıl DASK himayesinde düzenlenen etkinliğe bu yıl da üniversitelerden yoğun katılım gerçekleşti. Toplam 21 üniversitenin mühendislik ve mimarlık fakültesi öğrencilerinden oluşan takımlar, tasarladıkları binalar ile finale kalmaya hak kazandı. Yarışma bu yıl ilk kez uluslararası katılımcılarını da ağırladı. Romanya’yı temsilen katılım gösteren Technical University of Civil Engineering of Bucharest öğrencileri, yarışmanın gelecek yıllarda güçlenmesi beklenen küresel boyutunu gözler önüne serdi.
Büyük bir heyecana sahne olan finallerde bina maketleri, gerçek deprem verileri baz alınarak oluşturulmuş üç farklı sarsma testine maruz bırakıldı. Dayanıklılık testlerinde en başarılı performansı ortaya koyan İstanbul Teknik Üniversitesi takımı, Armoni Termal Otel adlı projesi ile birincilik ödülünü kazandı.
Yarışmayı yüksek bir performansla tamamlayan Technical University of Civil Engineering of Bucharest ve Antalya Bilim Üniversitesi takımları ise ikincilik ve üçüncülük koltuğuna oturdu.
“Yarının Güvenli Şehirlerini Tasarlayacaksınız”
“Yarının Mühendisleriyle Geleceği Sağlamlaştırıyoruz” mottosuyla gerçekleşen yarışmanın ödül töreninde konuşan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Hande Akın, DASK modelinin yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası alanda da örnek alınan bir yapıya dönüştüğünü söyledi
Akın, sözlerini söyle sürdürdü:
“Kazakistan, Azerbaycan, Arnavutluk ve bazı Orta Asya ülkeleri; Zorunlu Deprem Sigortası sistemi kurmak üzere bizimle birlikte çalışmakta ve bu modeli kendi ülkelerine uyarlamaktadır. Bu gelişmeler, Türkiye’nin tecrübe ve bilgi birikimini ortaya koyduğu gibi; aynı zamanda bölgesel iş birlikleri ve afet yönetiminde liderlik rolü açısından da önemli bir dönüm noktasıdır. Elbette bu başarı, tesadüf değil. Bu yapı; yıllara yayılan tecrübe, kurumsal sorumluluk anlayışı ve afet risklerine karşı önleyici bir yaklaşımın sonucudur. Ve bugün burada bulunan siz değerli gençler, bu yapının gelecekteki taşıyıcıları olacaksınız. Bugün bir bina maketi üzerinde çalışan her biriniz, yarının şehirlerini şekillendirecek potansiyele sahipsiniz.”
Ödül töreninde yer alan tüm DASK yetkilileri, bu yılda heyecana, gurura ne neşeye dönüşen yarışmanın önümüzdeki yıllarda da büyük bir tutku ile sürdürüleceğini vurguladı.
Törende Türk Reasürans Özel Ödülü’nün yanı sıra, dört özel ödül daha sahiplerini buldu. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi En İyi Mimari Özel Ödülü’nü, Antalya Bilim Üniversitesi En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü’nü, Technical University of Civil Engineering of Bucharest Türk Reasürans Özel Ödülü’nü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi En İyi İletişim Becerisi ve Sunum Özel Ödülü’nü, Konya Teknik Üniversitesi ise Yarışma Ruhu Ödülü’nü aldı