11. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde Gıda’nın Geleceği Tartışılacak Gıda sektörünün sürdürülebilir geleceğini şekillendirmek adına öncü zirve haline gelen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bu yıl 11. kez düzenlenecek. 17 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşecek zirve; kamu, iş dünyası, bilim, finans ve medyadan geniş bir katılımcı yelpazesini buluşturacak.
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ile Sürdürülebilirlik Akademisi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve her yıl artan katılımıyla dikkat çeken Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde, tedarik zincirinden inovatif teknolojilere, sağlıklı beslenmeden israfın önlenmesine kadar birçok konunun masaya yatırılması planlanıyor. Zirvede, iyi tarım uygulamalarından teknolojiyle entegre gıda sistemlerine, döngüsel ekonomiden tüketici farkındalığına uzanan ilham verici oturumlar yine sektörle buluşacak.
Daha önce iklim değişikliği, tarımsal üretim, yerel üreticilerin güçlendirilmesi ve gıda israfının azaltılması gibi konularda katılımcıılara ilham veren zirve; 17 Aralık 2025 tarihinde Swissôtel The Bosphorus İstanbul’da düzenlenecek.
Sektörün tüm paydaşları katkı sağlayacak
Konuya ilişkin açıklamasında gıda sektöründe sürdürülebilirliğe yönelik farkındalığın her yıl daha da güçlendiğini belirten TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin oynadığı role dikkat çekti. “Geçtiğimiz yıl ‘Gıdanın Geleceği için Dönüşüm’ temasıyla düzenlediğimiz zirvede kapsamlı bir diyalog zemini oluşturduk” diyen Kaan Sidar, “Sunduğumuz zirve ile; kaynak kullanımından üretim süreçlerine, gıda güvenliğinden tedarik zinciri optimizasyonuna uzanan geniş bir yelpazede yenilikçi fikirler geliştiriyoruz. 11. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, bu fikirlerin daha da yayılması ve sektörün geleceğinin tüm paydaşların katkısıyla şekillendirilmesi adına kritik bir buluşma noktası olacak” ifadelerini kullandı.
“Geleceğin gıda sistemlerini tartışıyoruz”
Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilir Gıda Platformu Başkanı Semra Sevinç ise açıklamalarında zirvenin bugüne kadar gıda ekosistemi içerisinde sağladığı kazanımlara değindi. Sevinç, “Günümüzde gıda güvenliği, iklim değişikliği ve doğal kaynakların tükenmesi gibi kritik konuların tartışılması yetmiyor, somut çözümlerin ortaya koyulması gerekiyor. 10 yılı geride bıraktığımız zirvede, geleceğin gıda sistemlerini şekillendirmek için sürdürülebilir tarımı, bilinçli tüketimi, inovatif gıda teknolojilerini ve gıdanın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak birçok konuyu uzman konuklar aracılığıyla ele alıyoruz.” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirlik Akademisi Hakkında
Sürdürülebilirlik Akademisi, iş dünyasında sürdürülebilir dönüşümün hızlandırılması ve toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla 16 yıldır faaliyetlerini kararlılıkla sürdüren kar amacı gütmeyen bir kurumdur. Akademi, küresel ölçekteki gelişmeleri yakından takip ederek, yerel ihtiyaçlara duyarlı, uygulanabilir çözümler üretmekte; iş dünyası, kamu, akademi ve sivil toplumun katılımıyla güçlü iş birlikleri oluşturmaktadır. Gıda sektöründe sürdürülebilirliği merkeze alan kapsayıcı bir gelişim modeli sunmayı hedefleyen Sürdürülebilir Gıda Platformu ile iklim krizi, gıda güvenliği ve döngüsel ekonomi gibi kritik konulara odaklanarak, ulusal ve uluslararası düzeyde çözüm üreten bir yapı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Amerika merkezli sürdürülebilir markalar topluluğu Sustainable Brands’in Türkiye partneri olarak, iş dünyasının geleceğini yeniden şekillendirmeyi amaçlayan konferanslar, araştırmalar ve farklı düzeylerde etkileşim sağlayan etkinlikler düzenlemektedir. 2025 yılı itibarıyla, etki odaklı stratejilerin geliştirilmesi, gençlerin sürdürülebilirlik alanındaki rollerinin güçlendirilmesi ve kapsayıcı liderlik anlayışının yaygınlaştırılması gibi öncelikli alanlara odaklanmaktadır. Yıl boyunca yürüttüğü eğitim programları, araştırmalar, etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla kurumlara, profesyonellere ve gençlere ilham vermeye devam etmektedir. Tüm faaliyetlerinin karbon ayak izini hesaplayarak, iklim dostu bir yaklaşımla uygulamaya geçirmektedir.