Her 100 TL’lik Medya Yatırımının 79 TL’si Dijitale Harcandı 2025’in İkinci Yarısında Yapay Zekâ Tabanlı Sohbet Programlarında Reklam Dönemi Başlıyor 

Yapay zekâ teknolojilerindeki hızlı gelişim ve kullanıcı alışkanlıklarındaki dönüşümle birlikte, 2025 yılının ilk 6 ayında dijital pazarlama ve medya yatırımlarında önemli bir hareketlilik yaşandı. 2024 yılının son çeyreğinde yoğunlaşan e-ticaret harcamaları ve dijital reklam yatırımlarının 2025 yılında da benzer bütçelerle devam ettiğini belirten MooF Digital Agency Ceo’su Yasin Kaplan, 2024 yılı toplam medya yatırımları incelendiğinde Türkiye’deki medya yatırımlarının yüzde 74,2’si dijital mecralara yönlendirilirken, dijital reklam harcamalarının 158 milyar TL’yi aşarak önceki yıla göre yüzde 83 oranında büyüme kaydettiğini açıkladı. 2025 yılının ilk 6 ayında her 100 TL’lik medya yatırımının 79 TL’sinin dijitale harcandığına dikkat çeken Kaplan, 2025 yılının son 6 ayında yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarında reklam döneminin başlayacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2025 yılının ilk 6 ayında da dijital pazarlama sektörü, hız kesmeyen bir dönüşüm ve büyüme süreci yaşıyor. Özellikle yapay zekâ temelli teknolojilerin yükselişi, markaların pazarlama stratejilerine daha akıllı, hedef odaklı ve kişiselleştirilmiş çözümler entegre etmelerini sağladı.

“Dikey Videolar Dijital Harcamaların Yeni Gözdesi Oldu”

Geçtiğimiz yılın kasım-aralık dönemindeki reklam harcamalarıyla kıyaslandığında, 2025’in ilk çeyreği toplam bütçeler açısından benzer seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken MooF Digital Agency Ceo’su Yasin Kaplan, Kasım-Aralık döneminin sona ermesiyle birlikte, yılın son çeyreğinde artan e-ticaret hareketliliği dikkat çekti. Ocak ayında ise yeni yıla, daha kontrollü ve planlı bütçelerle giriş yapıldı. Yılın ilk çeyreğinde dijital reklamlarda yaşanan hareketlilik, geçen yılın Kasım-Aralık dönemine kıyasla benzer bir seyir izledi. 2024 yılına dair medya yatırımlarının açıklandığı bu dönemde, en büyük payın dijital reklamlara ayrıldığı görüldü. Toplam medya yatırımları içinde dijitalin payı yüzde 74,2 olarak açıklanırken, dijital reklam yatırımlarının 158 milyar TL’yi aştığı belirtildi. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 83’lük bir büyümeye işaret ediyor. Dijital yatırımların büyük bir bölümü, gösterim ve tıklama bazlı reklamlar ile video formatlarına yönelmiş durumda. Özellikle dikey videoların hayatımızda yoğun bir şekilde yer almasıyla birlikte, bu bütçelerin önemli bir kısmının da bu alana aktarıldığı görülüyor” dedi.

Yılın ilk 6 aylık döneminde, özellikle kış turizmiyle ilgili harcamalar ve kış sezonunu hedefleyen tekstil sektöründeki alışverişlerde belirgin bir artış yaşandığına dikkat çeken Kaplan, “Bunun yanı sıra, otomotiv sektöründe yılın ilk aylarında gözlenen durağanlık, özellikle Mayıs-Haziran aylarında medya yatırımlarının artmasıyla birlikte yerini hareketliliğe bıraktı. Bu yükselişin önümüzdeki 6 ayda da devam etmesi bekleniyor. Otomotiv sektöründe hem sektörel bir canlanma hem de dijital tarafta reklam faaliyetlerinde gözle görülür bir artış söz konusu. Teknoloji dikeyinde de ilk 6 ay hareketli geçti. Özellikle akıllı bilgisayarlar ve oyun bilgisayarları gibi ürünlerde Mayıs sonu ve Haziran başı itibarıyla bir yükseliş trendi gözlemlenmeye başladı. Okulların kapanmasıyla birlikte oyun ve performans bilgisayarlarının dijital satışlarında da artış yaşandığı görülüyor” açıklamasında bulundu.

2025 yılının son 6 ayında yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarında reklam gösterimlerinin ilk adımlarının atılabileceğini söyleyen Kaplan, “Yeniliklerle ve değişimlerle dolu bir 6 ay daha geçireceğimize inanıyorum. ChatGPT, Deepseek, Gemini gibi yapay zeka araçlarının kullanım oranlarında ciddi bir artış oldu ve bu artışın önümüzdeki 6 ayda da yoğun bir şekilde devam etmesi bekleniyor. Yapay zekâ ile optimizasyon yapan, web sitelerini bu platformlar üzerinden duyurmaya ve tanıtmaya çalışan yeni bir ekosistem oluşuyor. Dijital pazarlama sektörü de bu gelişmeleri yakından takip ediyor. 2025 yılının ikinci yarısında bu alanlardaki reklam mecralarının da optimize edilmesi ve reklam süreçlerinin daha etkin bir şekilde devreye girmesini öngörülüyoruz. Son olarak, WhatsApp’ın reklam entegrasyonu da bu dönemde hayatımıza girdi. 2025’in ikinci yarısında bu alandaki hareketliliğin de artarak devam etmesi bekleniyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir