Dünya çapında vergi uyumluluğu ve vergi yazılımları konusunda lider konumdaki Sovos’un ev sahipliğinde ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün temsilcileri bir araya geldi. Yasal uyumluluk alanında sektörü bekleyen yeniliklerin konuşulduğu buluşmada, şirketlerin uyum sürecinde yaşadığı zorluklara çözüm yolları arandı.
İlaç ve tıbbi cihaz sektörünün temsilcileri, global vergi yazılımları lideri Sovos’un ev sahipliğinde 15 Mayıs’ta Çırağan Sarayı’nda buluştu. Sektöre yön veren deneyimli isimlerin katıldığı etkinlikte, e-dönüşüm alanında ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün mevcut ihtiyaçları, bu ihtiyaçlara çözüm önerileri ve yine bu alanda sektörü bekleyen yenilikler konuşuldu. Etkinlikte hem Sovos tarafından yasal düzenlemeler hakkında mevcut ve beklenen gelişmelerle ilgili bilgi verildi hem de temsilcilerin deneyim paylaşımlarıyla vergi uyumluluğu konusunda sektörel bir hafıza oluşturuldu. Etkinliğe katılanlar arasında Acino, AstraZeneca, B. Braun, Bayer, Biomerieux, Boehringer Ingelheim, Drogsan, Eczacıbaşı, Eli Lilly & Company, F. Hoffmann-La Roche, Gilead Sciences, GSK, Haleon, Luxottica Group SPA, Pfizer, Pharmavision, Roche, Sanofi, Takeda ve Viatris gibi şirketlerin temsilcileri vardı.
Sektörün Uyum Sürecini Kolaylaştıracak Teknoloji Çözümleri Konuşuldu
Sovos EMEA Bölgesinden Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Elçim Sirek, konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye’de verginin dijital dönüşümünün hemen her alana yayıldığını, bununla birlikte sektörlere yönelik düzenlemelerin sürdüğünü belirtti. İlaç ve tıbbi cihaz sektöründe; ürüne göre senaryo ve fatura tipleri, iade faturaları, depo/genel merkez veri aktarımları, sevkiyat süreçleri, hangi ürünlerin kapsam dahilinde olduğu gibi alanlarda şirketlerin soru işaretleri olabildiğini söyleyen Sirek, karşılaşılan en önemli sorunlardan birinin de global ekiplere yerel düzenlemeleri aktarma konusunda yaşandığını dile getirdi. Dünya genelinde verginin dijital dönüşümünde aktif rol alan bir kurum olarak bu iletişimde de yol gösterici olmayı hedeflediklerini belirten Sirek, “Sektör temsilcileri ile bir araya gelerek mevcut düzenlemelere karşı geliştirdikleri farklı uygulamaları konuştuk ve yasal uyumluluk konusunda yüklerini azaltmak için çözüm önerileri ortaya koyduk. İlaç ve tıbbi cihaz sektöründe beklenen vergi düzenlemeleri için dirsek dirseğe hazırlıklar yaparak, sektörün uyum sürecini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bu buluşmalarla şirketlerin fikir alışverişinde olmasını ve ihtiyaçlara yönelik teknolojik çözümler üretebilmemizi çok kıymetli buluyorum. Çözümün parçası olan tüm katılımcılarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.