fbpx
Çarşamba, 27 Eylül, 2023
spot_img
- Ecomedya Reklam Alanı -spot_img

Kendine güvenen, bağımsız çocuk yetiştirmenin püf noktaları

Kendisine güvensin, bağımsız olmaya alışsın diye verdiğimiz sorumlulukları, beklentileri neye göre belirleyeceğiz?

Her şeyden önce, çocuğunuzun büyüdüğünü kabul etmeniz gerek. O sizin gözünüzde hala bebeğiniz olabilir ama size verdiği “Ben büyüdüm” sinyallerini görmezden gelmeyin.

Çocuk büyüdükçe, bedenini kontrol etmesi artıkça bağımsız hareket etme isteği de artar. Çevresini keşfetme merakı, kontrol etme isteği, yürümesiyle birlikte yoğunlaşır. Bu bağımsızlık isteği çocuğun kendine güven duymasına, kendi sınırlarını ve potansiyelini keşfetmesine vesile olur. Çocuk bir şeyleri kendi başına başarmanın keyfini yaşadıkça mutlu olur . Kendisini başarılı hisseder.

Bu dönemde çevredeki kişilerin onun bu merak, keşfetme ve başarma isteğini desteklemesi, çocuğun bağımsızlaşması ve kendine güvenmesi için ilk adımları. Çocuğun güvende hissettiği ortamda ebeveynleri tarafından onaylandığını, desteklendiğini ve güvende olduğunu hissetmeye ihtiyacı var.

Ebeveynler tarafından bu süreçte bazı hatalar yapılıyor. Çocuğa destek olmaktan kastettiğim, çocuğun yapabileceği şeyleri yapması için fırsat ve ortam yaratmak, sorunu kendisinin görmesi için imkan tanımak, gerektiğinde rehberlik ederek çocuğun başarmasını sağlamak. Sizin çocuğunuzun yerine yaparak, olayı tamamlamanız değil.

 Aldığı sorumluluğu yerine getiren çocuk kendine güvenir. Deneyimle duygusuyla bağımsız yaşama hazırlanır. Deneyimleri yaşarken hata yapmasına izin vererek farklı çözüm yolları bulmasını sağlarsınız. Çocuk pes etmeden zorlukların üstesinden gelmeyi öğrenir.

Çocuğun aldığı görevi yapma çabası takdir edilmeli. Eksik ya da istenen boyutta olmamış olsa bile eleştirmekten kaçınılmalı. Çabası övülmeli.

Çok korumacı ebeveyn tutumları çocuğun kendini yetersiz görmesini sağlayarak düşük benlik algısını geliştirmesini sebep olur. Çocuk yetişkin yanında olmadan bu durumu başaramayacağını düşünerek “bağımlı çocuk” haline gelir.  Çocuğun kendisiyle ilgili kararları vermesine izin verin. Giysilerini, yemeğini, oyuncak seçimini kendi yapsın. Eğer çok zorlanırsa ona iki seçenek sunarak tercih yapmasını sağlayın. Yaptığı tercihlerin sonuçları hakkında kızmadan konuşun.

Unutmayın, kendisine değer verilen ve güvenilen çocuk, sorumluluk sahibi, özgüveni yüksek bir birey olur. 
Posta-Bircan Tavas
- Ecomedya Reklam Alanı -spot_imgspot_imgspot_img
SİZİN İÇİN SEÇİLENLER
- Ecomedya Reklam Alanı -spot_img

ÖNE ÇIKANLAR