LÖSEV’DEN DÜNYA ÇAPINDA BİR KANSER SEMPOZYUMU “BATIYA GÖÇLE KANSERDE ARTIŞ PARALEL”

LÖSEV’DEN DÜNYA ÇAPINDA BİR KANSER SEMPOZYUMU “BATIYA GÖÇLE KANSERDE ARTIŞ PARALEL”

LÖSEV geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da dünya çapında bir kansersempozyumu gerçekleştirdi. Farklı ülkelerden onkoloji ve hematoloji alanındauzman bilim insanları, “İmmünoterapinin kemoterapinin yerini alır demek henüzerken. Kör erkeklerin ve gece vardiyasında çalışan kadınların kansere yakalanmaoranlarında artış görülmesine dair çalışmalara devam ediliyor.” şeklinde güncelçalışmalardan bahsederken, 2. Dünya Savaşı verileriyle Japonya’dan ABD’ye göçve artan kanser vakaları ile ‘batıya göçle kanserde paralel artış’ı tespitettiklerinin altını çizdi.

LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı,Uluslararası Lösemili Çocuklar Ayı kapsamında geçtiğimiz hafta sonu Ankara’daönemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Dünyada kanser çalışmalarına hizmetveren önemli bilim insanları, ilki düzenlenen LÖSANTE – LÖSEV 1. Uluslararası Kanser ve Hayat Sempozyumu’yla, LÖSANTE Hastanesi’nde bir araya geldi. İlkgün gerçekleşen oturumlarda sağlık profesyonelleri ağırlanarak lösemi, kanser,sağlıklı beslenme ve kansere yol açan etmenler konuşuldu. Lösemi ve kansertedavisi süreçleri, gelişen teknolojilerle ve erken teşhislerle tedaviimkânları, moral ve motivasyonu yüksek tutmanın kanserle savaşmada önemi gibikonuların üzerinde duruldu. İkinci gün ise iyileşen kanser hastaları, hastayakınları ve gönüllüler katıldı. Sempozyuma Milano-Bicocca Üniversitesi’ndenProf. Andrea Biondi, Duisburg-Essen Üniversitesi’nden Prof. Dirk Reinhardt,Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Ellen Kampman, Yale Üniversitesi’nden Anees Chagpargibi onkoloji, pediatri ve beslenme alanında uzmanlar katıldı.

“İmmünoterapi kemoterapinin yerinialır demek için erken”

Prof. Biondi yaptığı konuşmasındakanser tedavilerinde yüksek gelirli ve düşük gelirli ülkelerdeki yaşananfarklılıklara değinerek tedavi ile birlikte desteklenmesi gereken başlıklara davurgu yaptı. Kendisine yöneltilen immünoterapi ileride klasik kemoterapi gibikonvansiyonel terapinin yerini alır mı sorusuna karşılık şunları kaydetti, “Çokiyi sonuçlar aldık ama tamamen yerini almayacak. Bunun yerine başka bir şeygeçmesi için çok erken. Belirli adımlar var. Bir kısım zorlukları elimineedebiliyoruz. Özellikle yetişkinlerde çok iyi sonuçlar aldık. Bunlar tedavininbir parçası olacak immüno terapilerle de çok iyi gelişecek.”

Hayat ritmi değişince kanser artıyor mu?

Beslenme ve yaşam tarzının kanserleilişkili bağı hakkında anekdotları paylaşırken pestisite maruz kalmanınetkisini vurgulayan Prof. Kampman ise şu paylaşımlarda bulundu, “Tüm dünyadakanser tırmanmakta. Türkiye ile ilgili durum ne diye baktığımızda hala akciğerkanseri, meme kanseri en fazla görülen kanser çeşitleri. İkinci dünyasavaşından sonra Japonlar çok klasik yaşam tarzlarını ABD’ye geçincekoruyamadı. Göç ile paralel mide kanseri de arttı. Çok hızlı bir şekilde 1- 2 jenerasyoniçinde kanser artışı gözlendi. Genler bu kadar hızlı değişmiyor başka bir şeydeğişti o zaman. Pek çok kişinin kaygısı var ve kanser tüm dünyada artıyor.Kentleşme ve batı tarzı hayat yaşamakla paralel diyebiliriz.” Öte yandan kendisineyönlendirilen gece vardiyasında çalışan kadınlarda ve kör erkeklerde kanseringörülme sıklıklığı ile ilgili soruya ilişkin “Hayat ritmi değişiyor uyku düzenide değişiyor ve yine normal ritminizin dışına çıktığınızda kanser artıyor mu bunlarlailgili çok çalışma devam ediyor. Bu sorunun cevabını netleştirmek üzereçabalıyoruz.”

-Bulten360-

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir