Maliyetler üzerinde daha fazla baskı – 2030 stratejisine doğru ilerleniyor

Maliyetler üzerinde daha fazla baskı – 2030 stratejisine doğru ilerleniyor

Maliyetler üzerinde daha fazla baskı – 2030 stratejisine doğru ilerleniyor

 

  • 2024 mali yılında 90.5 milyar Euro satış geliri elde edilirken, faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı yüzde 3.5 oranında gerçekleşti.
  • 2030 Stratejisi: rekabet gücünü güvence altına almak için portföy yönetimi.
  • Yapay zeka Boschun ana faaliyet alanlarını destekliyor: yazılım ve servislerde 2030 yılına kadar milyarlarca dolarlık satış gerçekleştirilecek.
  • Büyüme: İnovasyonların odak noktası iklim değişikliği olacak.
  • Ekonomi politikası: güçlü bir Avrupa için piyasanın serbestleştirilmesi ve daha fazla yatırım.
  • Stefan Hartung: Geleceğin mobilitesi ve evleri için geliştirdiğimiz teknolojiler,   ana büyüme alanları olmaya devam ediyor.”
  • Markus Forschner: 2025 mali yılı için hedefimiz, koşullar zor olsa bile satış gelirlerimizi ve iş sonuçlarımızı iyileştirmektir.”

 

 

Teknoloji ve servis tedarikçisi Bosch, ön kapanış rakamlarına[1] göre 2024 yılında 90.5 milyar Euro satış geliri elde etti. Nominal olarak bu, bir önceki yıla göre yüzde 1lik bir düşüş olduğu, döviz kuru etkilerinden arındırıldığında ise bir önceki yılla yaklaşık olarak aynı seviyede kaldığı anlamına geliyor. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK (Faiz ve Vergi Öncesi Kâr) marjı yüzde 3.5 olarak gerçekleşti. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung, şirketin yayınlanan mali yılı ön rakamlarına atıfta bulunarak, Tüm çabalarımıza rağmen Bosch da ekonomik gelişmelerden etkilendi, ancak sektörümüzdeki diğer oyunculara kıyasla kayda değer bir performans sergiledik. Geleceğin mobilitesi ve ev yaşamı için geliştirdiğimiz teknolojiler, ana büyüme alanları olmaya devam ediyor.” diyor. Hartung, hem satın almaları hem de elden çıkarmaları içeren stratejik portföy kararları yoluyla 2024 mali yılında rekabetçiliği ve büyümeyi güçlendirme çabalarına işaret etti. Ayrıca şirketin bazı yapısal düzenlemeler yapmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

 

Küresel ekonomideki zayıf büyümeye ek olarak, Bosch Grubu’nun iş sonuçları, elektromobilite gibi büyüyen pazarların beklenenden çok daha yavaş gelişmesinden olumsuz etkilendi. Bu alanlardaki satışların beklenen düzeyde olmaması ve buna eşlik eden atıl kapasitenin yanı sıra, gelecekteki teknolojiler için devam eden yüksek ön harcamalar ve gerekli stratejik ayarlamalar için ayrılan karşılıklar, sonuçlar üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Tüm zorluklara rağmen Bosch, iddialı iş hedeflerini tutarlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Şirket, 2030 yılına kadar kilit pazarlardaki faaliyet alanlarında lider tedarikçiler arasında yer almayı hedefliyor. Ayrıca şirket, en az yüzde 7’lik bir marjla yıllık ortalama yüzde 6 ila 8 arasında bir büyüme elde etmeyi amaçlıyor.

 

Büyüme stratejisi: iş fırsatlarını iyileştirmek için portföyün geliştirilmesi

Geçtiğimiz mali yılda Bosch, 2030 Stratejisini sistematik olarak uyguladı ve önemli dönüm noktalarına ulaştı. Bunlardan biri, yaklaşık 8 milyar ABD doları değerinde bir anlaşma olan Johnson Controls ve Hitachi‘nin HVAC işinin planlanan satın almasıdır. Bosch, bu işletmeyi satın alarak ABD ve Asya gibi büyüyen pazarlardaki varlığını genişletmeyi amaçlıyor. Hartung, Mevcut zorluklara rağmen, büyüme stratejimizi istikrarlı bir şekilde sürdürüyoruz ve yarının dünyası için hayati önem taşıyan teknolojileri kararlılıkla ileriye taşımaya devam edeceğiz.” diyor. Bina Teknolojileri bölümünün güvenlik ve iletişim teknolojisine yönelik ürün satışı işinin büyük bölümünün başarılı bir şekilde satılmasıyla Bosch, gelecekte sistem entegrasyonu işine odaklanacak ve büyümeye devam edecek. Bu hamlelerle şirket, faaliyet alanları arasında daha iyi bir denge kurmayı, sağlamlığını artırmayı ve portföyünü gelecek için uygun hale getirmeyi amaçlıyor.

 

Geleceğin teknolojileri: inovasyonlar Yaşam için teknoloji” yaratıyor

Bosch, büyüme hedeflerine ulaşmak için gelecekte önem arz edecek alanlarda inovasyonu teşvik ediyor. Hartung, iklim değişikliğiyle mücadelede devam eden zorluğa atıfta bulunarak, Elektrikli mobilite, hidrojen ve sürdürülebilir teknolojiler, büyüme alanlarımız olmaya devam ediyor ve inovasyonlarımızın odağında yer alıyor.” diyor. Bosch’un şu anda ABD’de test ettiği ve saatte 600 kilograma kadar sıvı hidrojeni sıkıştıran kriyojenik pompa örneğini verdi. Böyle bir pompa, sadece 10 dakika içerisinde kamyonların bir sonraki 1.000 kilometre için yeterli hidrojenle dolmasını sağlayacaktır. Bosch, ev aletlerinde de öncülük ediyor ve sadece birkaç hafta sonra, enerji tasarruflu ankastre XXL buzdolabı-dondurucu kombinasyonunu piyasaya sürecek. Yeni Matter standardına sahip olan bu cihaz, dünyanın üreticiden bağımsız bağlanabilirlik özelliğine sahip ilk ev aleti olacak. Bosch’taki yaklaşık 5.000 yapay zeka uzmanı, asansör kullanıcılarının kendi ana dillerinde yardım talep etmelerine olanak tanıyan ancak asansörlerin değiştirilmesini gerektirmeyen yeni yapay zeka destekli acil çağrı servisinde olduğu gibi, yapay zekayı günlük kullanıma uygun hale getirmek için çalışıyor.

 

 

 

Dijital çözümler: yapay zeka ana faaliyet alanını güçlendiriyor

Akıllı yazılım ve dijital servisler artık Bosch’un ana faaliyet alanı için önemli bir dayanak haline geldi. Hartung, Yapay zekayı kendi süreçlerimizde giderek daha fazla kullanıyor, hem tesislerimizde hem de ofislerimizde kalite ve üretkenliği artırıyoruz. Yapay zeka aynı zamanda ürünlerimizin ve çözümlerimizin de ayrılmaz bir parçası haline geldi.” diyor. Bosch, yazılım ve servislerle 2030 yılının başına kadar 6 milyar Eurodan fazla satış yapmayı bekliyor; bunun üçte ikisi, Mobilite faaliyet alanı üzerinden elde edilecek. Hartung, Bosch’ta, yapay zeka yıllardır destekli ve otonom sürüşte önemli bir rol oynuyor. Ancak yazılım tanımlı mobiliteyi ileriye taşıdığımız tek alan yapay zeka değil ve bu da Bosch’u dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri için ideal bir iş ortağı haline getiriyor.” diyor. Bunun bir örneği Araç Hareket Yönetimi sistem çözümüdür.  Bu, diğerlerin yanı sıra, elektronik fren pedalının mekanik bir bağlantı olmadan çalıştığı, sistem frenlemeyi mümkün kılar.

 

Ekonomi politikası: güçlü bir Avrupa için rekabet gücü

Bosch, büyümeyi teşvik etmek için Almanya ve AB’de yeni politika çerçeveleri oluşturulmasını bekliyor. Hartung’a göre, rekabetçiliklerini güçlendirmek için harekete geçmek gerekiyor. Hartung, Güçlü bir AB, daha az düzenleme ve daha fazla yatırımın yanı sıra daha az engel ve daha fazla pazar serbestleşmesinden oluşur.” diyor. Hartung, şirketin ana pazarı olan Almanya’da enerji fiyatları, bürokrasi ve altyapı yatırımlarının yetersizliği göz önüne alındığında, ülkenin yaklaşan seçimlerinden sonra konuşmadan eyleme hızlı bir geçiş görmeyi umuyor. Hartung, “İş yapmayı kolaylaştıran her şey doğru yönde atılmış bir adımdır. O zaman Almanya ve Avrupa gelecekte de dünyanın ekonomik ve teknolojik öncüleri arasında yer alabilir.” diyor. Bosch daha önce olduğu gibi burada da üzerine düşeni yapmak istiyor: önümüzdeki yıl şirketin küresel yatırımlarının yüzde 40’ı Almanya’daki tesislerine gitmeye devam edecek.

 

2024’te ticari gelişmeler: pazardaki gelişmeler faaliyet alanlarının satışlarını etkiliyor

Bosch’un faaliyet alanlarına yönelik satış rakamları genel piyasa eğilimini açıkça yansıtıyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Direktörü Dr. Markus Forschner, “Genel olarak 2024 yılı, tüm odak pazarlarımızın aynı anda kötü performans gösterdiği bir yıl oldu. Mobilite faaliyet alanı, 55.9 milyar Euro’luk satış geliriyle neredeyse bir önceki yılın seviyesine ulaştı. Düşen pazara rağmen, döviz kuru etkilerinin ayarlanmasının ardından satış geliri neredeyse hiç değişmedi. Sanayi Teknolojileri faaliyet alanında satış geliri 6.5 milyar Euro’ya ulaştı; bu rakam nominal olarak bir önceki yıla göre yüzde 13 daha az veya döviz kuru etkilerinden arındırıldıktan sonra eksi yüzde 12 oldu. Zayıf makine mühendisliği sektörü özellikle Avrupa, Çin ve ABD’deki ana pazarları olumsuz etkiledi. Dayanıklı Tüketim Malları faaliyet alanında satış gelirleri nominal olarak yüzde 2 artarak 20.3 milyar Euroya ulaştı. Döviz kuru etkilerinden arındırıldığında, bu rakam aslında bir önceki yıla göre yüzde 3 daha yüksektir. Bu, Bosch’un dayanıklı tüketim malları sektöründe, koronavirüs pandemisinin sonunda talebin düşmesinden bu yana ilk kez yeniden büyüdüğü anlamına geliyor. Enerji ve Bina Teknolojisi iş kolundaki satış geliri 7.5 milyar Euro olarak gerçekleşti. Bu hem nominal olarak hem de kur etkilerinin düzeltilmesinden sonra yüzde 3’lük bir düşüşe tekabül ediyor.  Bunun başlıca nedeni Avrupa ısıtma pazarındaki karamsar havaydı.

 

2024’te ticari gelişmeler: bölgelerde satışlarda durgun gelişmeler

Pazardaki gelişmelerin yanı sıra ekonomik durum da bölgelerdeki satış gelişmelerini farklı derecelerde etkiledi. Forschner, Avrupa’daki işimiz ekonomik durumdan özellikle etkilendi.” dedi. Avrupa’daki satış gelirleri 44.5 milyar Euro ile nominal olarak ve döviz kuru etkilerinden arındırıldığında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 oranında azaldı. Kuzey Amerika ve Çin’deki gelişmeler, Amerika ve Asya Pasifik’teki satış geliri artışının da düşük seviyede kalmasına neden oldu.  Kuzey Amerika kıtasında satış gelirleri nominal olarak yüzde 5 oranında artarak 16 milyar Euro’ya ulaştı; döviz kuru etkilerinden arındırıldığında ise artış yüzde 12 oldu. Güney Amerika’daki satış geliri ise 1,8 milyar Euro’ya ulaştı. Bu yüzde 6’lık nominal bir artış ya da kur etkisinden arındırılmış yüzde 12’lik bir artışa denk geliyor.  Asya Pasifik’te satış gelirleri 28.1 milyar Euro’ya ulaştı. Nominal büyüme yüzde 1 veya döviz kuru etkilerinden arındırıldıktan sonra yüzde 3 oldu.

 

2024’te personel sayısı gelişimi: Azaltılmış personel sayısı daha görünür olacak

31 Aralık 2024 itibarıyla Bosch Grubu dünya genelinde yaklaşık 417,900 çalışan istihdam etmektedir. Bu sayı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 3 daha azdır (-11,500). En önemli bölgesel değişimler Avrupa ve Asyada oldu. Almanya’da çalışan sayısı yüzde 3 azalarak (-4.400) 129,800’ün biraz üzerinde gerçekleşti.

 

2025 görünümü: zayıf ekonomi, maliyetler üzerinde daha fazla baskı oluşturacak

Bosch Grubu bu yıl da oldukça zorlu bir ortam bekliyor. Forschner, Dünya genelinde büyümenin sadece ılımlı kalacağını tahmin ediyoruz. Küresel ekonominin 2026’dan önce tekrar toparlanmasını beklemiyoruz.” diyor. Mevcut durumda Bosch, ekonominin 2025 yılında sadece yüzde 2,5 oranında büyüyeceğini varsayıyor. Şirket, büyüme stratejisini uygulamak için finansal hedeflerine odaklanmaya devam ediyor. Forschner, Devam eden olumsuz koşullar karşısında bile, 2025 mali yılında satışlarımızı ve sonuçlarımızı daha da iyileştirmek istiyoruz.” diyor. Forschnere göre, yalnızca karlı büyüme şirketin güçlü ve anlamlı gelişimini sürdürmesini sağlayacaktır. Bu doğrultuda Bosch, 2026 yılına kadar yüzde 7’lik hedef marjına ulaşmayı amaçlıyor. Amaç, cazip ürünler ve kabul edilebilir maliyetlerden ileriye dönük bir portföy için uygun yapılara kadar her düzeyde rekabet gücünü daha da artırmaktır. Forschner, Makul tasarruflar ve odaklanmış yatırımlar, manevra için gerekli alana sahip olmamızı sağlıyor.” diyor. Ancak bunun kolay olmayacağı konusunda uyarıda bulundu. Böyle bir plan büyük çaba gerektirecek ve zorlu kararları göz ardı etmeyecek.

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir