Rus şair ve yazar Maria Stepanova’nın halasının ölümü üzerine aile arşivinden yola çıkarak ailesini, ailesine dair hikâyeleri ve bu hikâyeleri korumanın önemini anlattığı eseri Belleğin Anısına, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. Stepanova’nın sanat ve düşünce tarihine de uzanan eseri; belleğin anlamını, işlevini ve doğasını sorgulatmaktan sakınmayan lirik bir anlatı.
Maria Stepanova’nın halasının ölümü üzerine aile arşivinden yola çıkarak gerçekleştirdiği Yahudi-Rus aile kökeni araştırmasına dair belgesel niteliğinde felsefi bir anlatı olan Belleğin Anısına, nisan ayında okurla buluşuyor.
Unutmak var olmaya başlamaktır
Halasının ölümüyle solmuş fotoğraflar, eski kartpostallar, mektuplar, günlükler ve yığınla hatıra eşyasıyla dolu bir daireye adım atan Stepanova, sakin ve kararlı ellerle bu parçaları yeniden bir araya getirir. Ortaya çıkan, görünüşte sıradan bir ailenin zulüm ve baskıdan nasıl kurtulduğunun hikâyesidir.
Roland Barthes, W.G. Sebald, Susan Sontag ve Osip Mandelştam gibi yazarlarla diyalog halindeki Belleğin Anısına, ender rastlanan entelektüel bir merak ve şiirsel bir sesle dolu.
#rusedebiyatı #tarih #köken #aile #bellek #anılar