“Türk mutfağını değerleriyle birlikte koruma ve gelecek nesillere aktarma” misyonuyla yola çıkan Metro Türkiye, “Yerelin İzinde” projesi kapsamında bu sefer Bergama Tulum Peyniri’nin izini sürüyor. Coğrafi işaret tescilli ürünlerin peşinden giderek bu özel lezzetleri profesyonel mutfaklarla daha çok buluşturmayı ve yerli üreticinin desteklenmesini amaçlayan projenin sekizinci durağında, Metro Chef markasıyla raflara taşınan Bergama Tulum Peyniri’nin Kozak Yaylası’nda başlayıp sofralara kadar uzanan hikayesine tanıklık edildi.
Metro Türkiye, kaybolmaya yüz tutmuş yerel tariflerin geleneksel ve çağdaş yorumlarıyla mutfaklarda yer bulması ve yerel ürünlerin bilinirliğinin artması hedefiyle hayata geçirdiği “Yerelin İzinde” projesinin sekizinci durağında ülkemizin önde gelen tarım ve hayvancılık merkezlerinden İzmir’in en büyük ilçesi Bergama’daydı. Geçmişten günümüze kendine has üretim tarzı ve Kozak Yaylası’ndaki bitkilerin aromalarıyla lezzetlenen coğrafi işaret tescilli Bergama Tulum Peyniri’nin hikayesini peynir uzmanları Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber katılımcılarla paylaştı. Şef Murat Deniz Temel’in hazırladığı özel menü ise bölge lezzetlerinin modern yorumlarla sunulduğu ilham dolu bir gastronomi deneyimi yaşattı.
Yerel ve coğrafi işaretli ürünlerle şefler arasında bir köprü kurmayı ve tüm mutfaklardaki kullanımını artırmayı hedeflediklerini belirten Metro Türkiye Gıda Kategorisi Grup Müdürü Tülay Öngel, “Dünyada coğrafi işaret potansiyeli en yüksek nadir ülkelerden biriyiz. Yaklaşık 15 yıldır bu değerlerin korunması için çalışmalar yapıyor, bulunduğu bölgeye ekonomik bir değer yaratmayı kendimize görev biliyoruz. Yüzyıllardır bu bölgede üretilen Bergama Tulum Peyniri de hem barındırdığı aromalar hem de üretim süreçleriyle korunması gereken lezzetlerimizden biri. Bu ay itibariyle Metro Chef markamızla sunduğumuz geniş peynir kategorimize Bergama Tulum Peyniri’ni ekledik. Önümüzdeki dönemde de coğrafi işaretli peynir gamımızı daha da artırmak istiyoruz” dedi.
Bergama Tulum Peyniri’nde Çiftlikten Rafa İzlenebilirlik Sunuyoruz
Bergama Tulum Peyniri’ni kaliteli, güvenilir ve sağlıklı bir şekilde müşterilerine sunmanın ise öncelikli işleri olduğunu belirten Öngel, “Peynir maalesef taklit ve tağşişi en çok yapılan ürünlerin başında geliyor. Bunu tespit edebilmek ise sadece analizler sayesinde mümkün. Peynirde kalite ve gıda güvenliği standartlarının sağlanması için toplam 8 basamak ve 95 kriterden oluşan bir inceleme sürecimiz var. Sütün kalite incelemesinden başlayan, coğrafi işaret kontrolüyle devam eden fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve taklit-tağşiş tespitine yönelik çok kapsamlı bir denetim mekanizması takip ediyoruz. Tüm bu analiz ve denetimleri de müşterilerimizle izlenebilirlik sistemimiz sayesinde paylaşıyoruz. Ürün etiketlerinde yer alan QR kodlar aracılığıyla tüketicilerimiz sütün temin edildiği çiftliğin adından olgunlaşma süresine, besin değerlerinden süt yağı miktarına kadar ürüne ait pek çok bilgiye kolayca erişebiliyor” dedi.
Bergama Tulum Peyniri’ni birbirinden farklı kullanımıyla beğeniye sunan Şef Murat Deniz Temel ise “Yerelin İzinde projesinde biz de Alaf’ın yerel malzemelere, köklere ve Anadolu mutfağının derinliklerine dayanan gastronomi anlayışını yansıttığımız özel bir yolculuğun parçası olduk. Bugün Bergama Tulum Peyniri’nin aromalarını bölgeye özgü yerel ürünlerle birleştirmek ve yeni lezzet notaları ortaya çıkarmak bizim için çok kıymetliydi. Yerli üreticiye sağladığı destek, yerel ve coğrafi işarete verdiği önem için Metro Türkiye’ye ve bu gastronomik deneyimde bize eşlik eden tüm misafirlerimize gönülden teşekkür ederim” dedi.
İlham Veren Bir Gastronomi Deneyimi
Bergama Tulum Peyniri’nin lezzet yolculuğunun deneyimlendiği gezide bölgenin farklı kültürlerden beslenen mutfağı, bitki örtüsünün önemi, bu özel peynirin tarihi, üretimi ve kullanım alanları anlatıldı. Yöreye özgü Kozak Çam Balı’nı, Bergama Loru’nu ve coğrafi işaretli Bergama Çığırtması’nı da tatma fırsatı yakalayan katılımcılar, Şef Murat Deniz Temel’in Bergama Tulum Peyniri’ni odağına aldığı ve Bergama, Kozak Yaylası, Soma, Akhisar, Kale, Tire ve Manisa bölgelerine ait geleneksel reçeteleri modern yorumlarla sunduğu menüyü deneyimledi.