Tayland’dan doğan Muay Thai kendine has teknikleri olan bir dövüş sporudur. Yapısı itibarı ile Tayland boksu olarak da anılır. En sert dövüş sporları arasında yer alan Muay Thai ile ilgili bilinmesi gereken en ince detayları sizin için yazdık.
Muay Thai, Tayland’da ortaya çıkan, dirsek ve diz bileşenlerine dayanan bir spor dalıdır. Tayland boksu olarak da anılan Muay Thai’nin yapısı kick boks ile bazı benzerlikler taşır. Yapısı gereği son derece sert bir spordur. Güneydoğu Asya ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada popülerdir.
Muay Thai genel olarak rakibi yumruk, tekme, dirsek ve diz ile saf dışı bırakmayı amaçlar. Doğrudan fiziksel temasın öne çıktığı bu spor dalı son derece serttir. Muay Thai maçları rakibi nakavt edip kazanmaya yöneliktir.
Muay Thai Nasıl Bir Spor?
Muay Thai önemli bir derecede fiziksel güç, dayanıklılık ve esneklik gerektiren bir spordur. Bunlar hariç hız ve teknik bilgi de muay thai için olmazsa olmazlar arasındadır. Başarılı bir sporcu olmak isteyen kişilerin mutlaka zihinsel disiplini de sağlaması gerekir. Muay Thai için yapılan antrenmanların içeriği vücut ağırlığı ile el ve ayak çalışmalarına odaklanır.
Muay Thai Tarihçesi
Muay Thai’nin kökeni 1300’lü yılları bulur. Muay Thai kapsamında eski antik dövüş sistemlerinin temeli yer alır. Nasıl ortaya çıktığı hakkında net bir bilgi yoktur. Bununla birlikte Ayutthaya Krallığı’nın 14. ile 18. yüzyılları dönemlerinde yaygınlık kazandığı bilinir. Dönemin Taylandlı savaşçıları tarafından sıklıkla kullanılan bir disiplindi.
Muay Thai Hangi Kurallara Sahiptir?
May Thai, kasık bölgesi dışında vücudun herhangi bir yerinin hedef alınabildiği bir dövüş sporudur. Skor almak isteyen sporcunun güçlü, net, faulsüz, engelsiz ve bloksuz vuruşlar yapması gerekir. Bu anlamda yumruk, tekme, diz ve dirsek vuruşlarının tümü puan kazanmak için kullanılabilir.
Rakiplerden birinin platformdan düşmesi maçın bitmesi anlamına gelebilir. Platformdan düşen kişi için hakem 20’den geriye sayar. Eğer bu süre zarfından sporcu ringe dönmeyi başaramazsa maç bitmiş olur. Karşılaşma sonunda en çok puan alan sporcu kazanmış sayılır.
Eğer her iki sporcu eşit puana sahipse uzatma yoluna gidilebilir. Hakemler puanlama yaparken iyi teknik, agresif ve baskın oyun gibi noktaları temel alır. Eğer bir sporcu hakemlerin talimatına uymayı reddederse müsabaka kurallarını ihlal etmiş sayılır. Faul yapılması diskalifiye kadar giden cezaları getirir.
Muay Thai Hangi Tekniklerle Yapılır?
Muay Thai kendine has tekniklere sahiptir. Bazı teknikler boks ve kick boks ile benzerlik taşısa da bütün olarak başka bir spor dalına benzemez. Muay Thai’nin öne çıkan teknikleri şunlardır;
Punch: Direkt yumruk, aparkat ve kroşe gibi tekniklerle yapılan yumruk hareketleri boks ile benzerlik taşır.
Low Kick: Rakibin baldır bölgesinin iç ya da dış kısmına yapılan dairesel vuruşlardır.
Middle Kick: Kaval kemiğiyle rakibin bel üstü ve kaburga bölgesine yapılan dairesel vuruşlardır.
High Kick: Kaval kemiğiyle rakibin kafa bölgesine yapılan dairesel vuruşlardır.
Push Kick: Ayak tabanı ile rakibin vücut ve sırt bölgelerine yapılan itiş hareketidir.
Knee: Diz ile rakibin yüz, bacak ve vücut bölgelerine direkt ya da dairesel yapılan vuruştur.
Elbow: Dirsek ile rakibin kafa, alın, kaş üstü ve elmacık kemiği bölgelerine yapılan vuruşlardır.
Clinch-Djab-Ko: Rakibe sarıldıktan sonra diz hareketleri ile yapılan vuruşlardır.
Muay Thai Kuşakları Nelerdir?
Muay Thai diğer dövüş sporları gibi dereceleri belirlemek için kuşak sistemini kullanılır. İlk 3 aylık eğitim dönemindeki öğrenciler beyaz kuşak sahibidir. Muay Thai’nin en üst noktası ise kırmızı kuşaktır. Muay Thai kuşaklarının derecesi sırasıyla şöyledir:
- Beyaz
- Sarı
- Sarı – Beyaz
- Yeşil
- Yeşil – Beyaz
- Mavi
- Mavi – Beyaz
- Kahverengi
- Kahverengi – Beyaz
- Kırmızı