Novakid Eğitim Durumu Anketi Raporuna Göre Veliler  Eğitimde Yenilikçi Bir Yaklaşım Talep Ediyor

Novakid Eğitim Durumu Anketi Raporuna Göre Veliler  Eğitimde Yenilikçi Bir Yaklaşım Talep Ediyor

4 Farklı Ülkedeki Ebeveyenler ile Yapılan Eğitim Durumu Araştırma Raporu Yayınlandı

 

Eğitim, bir çocuğun hayata hazırlanma sürecinde en önemli yapı taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Ebeveynlerin bu süreç hakkındaki düşünceleri ise eğitim sisteminin eksikliklerini ve güçlü yönlerini anlamak adına kritik bir gösterge sunuyor. 4-12 yaş arası çocuklar için Avrupa standartlarında online İngilizce eğitimi veren ödüllü Novakid, Türkiye, İtalya, Polonya ve Romanya’da geniş kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, velilerin eğitim sistemi ile ilgili beklentilerini, memnuniyet seviyelerini ve karşılaştıkları en büyük sorunları ortaya koyuyor. Eğitim sistemin nasıl geliştirilebileceği konusunda fikir veren araştırmanın Türkiye verilerine göre velilerin %63’ü müfredatın çağın gerekliliklerine uygun hale getirilmesini beklerken, %60’ı ise değerlendirmelerin ezbere dayalı olduğunu ifade ediyor.

 

Eğitim çocukların kendilerini ve geleceklerini inşa ettikleri yapı taşlarının başında geliyor. Ebeveynler içinse çocuklarının aldığı eğitimin eksiksiz, kaliteli, doğru ve yenilikçi gibi birçok özelliğe sahip olması gerektiğini düşünüyor. Velilerin eğitim sistemi ile ilgili görüşlerini ve sistemin nasıl geliştirileceğine dair fikirleri ortaya koymak için 4-12 yaş arası çocuklar için Avrupa standartlarında online İngilizce eğitimi veren ödüllü Novakid, Türkiye, İtalya, Polonya ve Romanya’da geniş kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye’de araştırmaya katılan velilerin %31’i çocuklarının eğitim deneyimini oldukça yüksek kalitede olduğunu belirtirken, %25’lik bir kesim, verilen eğitimin düşük kalitede olduğunu belirtiyor. Sonuçlar, yenilenen içeriklerle gelişim sağlayan okulları takdir eden ebeveynler ve eski müfredat nedeniyle sistemi yetersiz bulanlar olduğunu ifade ederken, eğitim kurumları arasında da belirgin kalite farkları yaşandığını gösteriyor. Eğitim kalitesinin yanı sıra sürekli değişen müfredat ve sınav sistemleri, öğrenciler ve aileler üzerinde büyük bir belirsizlik yaratıyor. Velilerin büyük bir bölümü, devlet okullarındaki kaynak eksikliğinin, sınıf mevcutlarının yüksek olmasının ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısının fazlalığının eğitimin bireyselleştirilmesini zorlaştırdığı görüşündeyken okullar arasındaki farkın giderek artmasını da eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyen önemli bir faktör olarak görüyor.

 

Bunun dışında, fiziksel ve psikolojik güvenlik de velilerin en çok endişe duyduğu konular arasında. Ankete katılan velilerin %59,3’ü okullarda zorbalık ve şiddet olaylarının ciddi bir sorun olduğunu belirtirken, %35,7’si çocuklarının duygusal sağlığını tehdit eden unsurların okul ortamında varlığını sürdüğünü düşünüyor. Okullarda güvenliğin artırılması, rehberlik hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi ve öğrencilerin psikolojik destek alabileceği mekanizmaların güçlendirilmesi gerektiği yönündeki talepler her geçen gün daha fazla dile getiriliyor.

 

Ebeveynler, Güncellenmiş ve Kapsayıcı Bir Müfredat Bekliyor

 

Yapılan araştırmada okulların, öğrencilerin ruh sağlığı ve duygusal esenlikleri konusundaki yönetiminin ebeveynler tarafından yeterli bulunmadığını gösteriyor. Ebeveynlerin %25’i okul yönetimini oldukça kötü, %24’ü ise oldukça iyi olarak değerlendirdi. Aynı zamanda ebeveynlerin %39’u çocukların güncel ihtiyaçlarına uygun bir müfredatın varlığının olmadığını ifade ederken %32’i ise kararsızlığını koruyor. Müfredat konusunu takip eden bir diğer başlıksa eğitim sisteminin hangi becerilere daha fazla odaklanması gerektiği. Ebeveynler tarafından en çok vurgulanan beceriler arasında yaratıcılık, iletişim becerileri ve teknolojik beceriler yer alıyor. Ebeveynler, mevcut sistemin bu becerilerin gelişimini etkili bir şekilde ele alıp almadığı konusunda karamsar olsa da anket sonucuna göre %70’i yaratıcılığın, %66’sı iletişim becerilerinin, %61’i ise teknolojik becerilerin öncelikli olmasını istiyor.

 

Ebeveynler, müfredatın toplumsal ihtiyaçlarla uyumlu bir şekilde güncellenmesi ve değerlendirme sisteminin eleştirel düşünceyi daha fazla içerecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Çünkü çocuklara uygulanan değerlendirme yöntemleri de ebeveynlerin memnuniyetsiz olduğu bir diğer konu başlığı olarak yerini alıyor. Öyle ki ebeveynlerin %60’ı değerlendirmelerin ezbere dayalı olduğunu ve pratik beceriler ile eleştirel düşünmeyi yansıtmadığını belirtiyor. Ayrıca, %42’si değerlendirmelerin sıklığının çocuklar üzerinde ek stres yarattığını, %36’sı ise değerlendirme yöntemlerinin öğrencilerin yaratıcılığını sınırladığını ifade ediyor.

 

‘’Eğitim, Öğrencilerin Çok Yönlü Gelişimini Destekleyen Bir Yapıya Evrilmeli’’

 

Novakid’in gerçekleştirdiği bu anketin Türk velilerin eğitim sistemine dair net ve kapsamlı bir bakış açısı sunduğunu ifade eden Novakid CEO’su Max Azarov, ‘’Eğitimde yaşanan sorunlara rağmen, sistemin geliştirilmesi konusunda büyük bir potansiyel olduğu ve velilerin beklentilerinin belirgin hale geldiği görülüyor. Kaliteli eğitime erişim, bireyselleştirilmiş öğrenme süreçlerinin artırılması, öğrenci güvenliği ve psikolojik destek hizmetlerinin geliştirilmesi gibi konular, velilerin en fazla önem verdiği alanlar olarak öne çıkıyor. Eğitimin sadece akademik başarıya odaklanan bir sistem olmaktan çıkıp, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyen bir yapıya evrilmesi hem çocukların geleceği hem de toplumun genel gelişimi açısından kritik bir adım olabilir.’’ açıklamalarında bulundu.

Araştırmanın tamamına linkten ulaşabilirsiniz.

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir