Okullar açılıyor!

Okullar açılıyor!

Okullar açılıyor! Yüz yüze eğitim salgın sürecini ve çocukları nasıl etkiler?

Okullar açılıyor! Yüz yüze eğitim salgın sürecini ve çocukları nasıl etkiler?

2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bugün başlıyor. Pandemi dolayısıyla uzun bir süre online eğitime devam eden öğrenciler yeniden okullarına kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Veliler ise tereddütte… Okulların kademeli olarak açılması salgın sürecini ve çocukları nasıl etkiler? İşte akıllardaki tüm soruların yanıtları…

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün itibariyle köy okullarının, 1 Mart’tan sonra da il merkezlerindeki okulların yavaş yavaş açılacağını belirterek öğretmenlerin de Şubat ayının son haftasında aşılanmaya başlanacağını  bildirdi. İlkokul düzeyinde yaklaşık 6 bin birleştirilmiş sınıf ile 2 bin 700 anaokulunda tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime başladı.

  • Çocuklar bu salgın döneminde nasıl tedbirler almalılar?
  • Uzaktan eğitim süreci çocukları nasıl etkiledi?
  • Yüz yüze eğitimin başlaması salgını nasıl etkiler?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, küçük yaştaki çocukların Covid-19’un yayılmasındaki rolünün çok az olduğunu hatırlatarak, çocuğunu okula gönderecek ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı. “Hasta çocuklar kesinlikle okula gönderilmemeli ve çocuğun durumu ile ilgili okul ve sınıf öğretmeni bilgilendirilmelidir” diyen Doğan, olası bir enfeksiyon durumunda ev karantinası uygulanması gereğine de dikkat çekti.

Yeni koronavirüs (SARS-CoV-2) salgını esas olarak yetişkinler arasında ve yetişkin aile üyelerinden çocuklara bulaşır. Covid-19’un çocuklar arasında veya çocuklardan yetişkinlere yayılması daha az yaygındır. Genel olarak, çocuklar ne kadar küçükse, virüsün yayılmasında oynadıkları rol o kadar az önemlidir.

Koronavirüs nedeniyle çocuklar daha az hasta oluyor ve çok az sayıda çocuk hastaneye yatırılıyor. Yine de küçük çocuklar, Covid-19’un daha büyük çocuklara ve yetişkinlere kıyasla yayılmasında sadece küçük bir rol oynamaktadır.

Covid-19 pandemisinde aşılamaların başlaması ile birlikte tünelin sonundaki ışık göründü ancak rehavete kapılıp, önlemleri gevşetmemek gerekiyor. Aşılanmış ama yine de hasta olan vakalar mevcuttur ve aşılama taşıyıcılığı da önlememektedir. Bir taraftan vakalar hala yüksek ve mutasyonlu virüs de yayılım eğilimindedir.

Çocuklarda 7 yaş grubu daha az risk taşımasına rağmen aynı zamanda sosyal mesafe kurallarını uygulaması zor yaşlar. Bu virüsün yayılmasını hızlandıran bir faktör mü?

Çocuklarda enfeksiyon sayısı ve ne kadar bulaşı için taşıyıcı oldukları konusunda kesin bir kanı olmamakla birlikte yaş arttıkça hastalık riski arttığından, okulda ve evde mümkün olduğu kadar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerekiyor.

İlköğretim yaşındaki çocuklar maske takma ve hijyen kurallarına uyma konusunda yetişkinlere oranla daha korumasız diyebiliriz.

hürriyet

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir