OMICRONA KARŞI TEDBİRLERİ İHMAL ETMEYİN

OMICRONA KARŞI TEDBİRLERİ İHMAL ETMEYİN

 

Çakmak Erdem Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu, yılbaşı sonrası görülebilecek vaka artışlarına karşı uyarılarda bulundu.

Salgının gölgesinde devam eden 2021’yi uğurlamamıza saatler kaldı. Tüm dünyayı yeni yıl heyecanı çoktan sardı bile. Ancak omicron varyantı sebebiyle vakalar her geçen gün artmaya devam ediyor. Birçok ülke yılbaşı akşamı yapılacak kutlamalara kısıtlamalar getirdi. Ülkemizde durum böyle olmamasına rağmen salgın tehlikesi henüz bizim için de geçmiş değil. Özellikle vakaların son bir haftada oldukça arttığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Özsu, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyaya da baktığımız zaman, özellikle İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde vakalar giderek artmaktadır. Omicron varyantının bulaştırıcılığının yüksek olmasının buna sebep olduğu belirtilmektedir. Sağlık Bakanlığı’ndan gelen verilere göre omicron vakalarının büyük bir kısmı İstanbul’da görülmektedir. Ancak yavaş yavaş diğer şehirlerde de omicron varyantının giderek artacağı düşünülüyor. Bu trend devam ederse, yılbaşı eğlenceleri ile birlikte vaka sayısı daha da artabilir ve sağlık sistemimiz sıkıntıya girebilir. Özellikle bugünlerde rehavete kapılmaması bu durumu önlemek açısından oldukça işe yarayacaktır. Eğlenceler için herhangi bir kısıtlama yok, bu sebeple vatandaşlarımız kendi sağlıklarını korumaları için önlemlerini almalılar. Henüz salgın bitmiş değil. Ülkemizdeki sağlık alt yapısı birçok ülkeninkine göre iyi ancak birden görülecek bir artış hastanelerimizi tekrar zor duruma sokabilir. Başta yaptığımız gibi maske, mesafe ve temizlik kurallarının yanında şikayetlerimiz olduğunda geç kalmadan testlerimizi yaptırmamız lazım.”

TEST YAPTIRMAKTAN ÇEKİNİLMEMELİ

Boğaz ağrısı, öksürük gibi şikayetleri olanların çoğunun test yaptırmadığını söyleyen Özsu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Özellikle omicron varyantının belirtileri grip ve nezleyle oldukça benzer. Bu sebeple “Nezle geçiriyorum”,”Ben kesin grip olmuşumdur, ben de bir şey yok” gibi düşünmek çok mantıklı değil.  Eğer bir insan virüs taşıyorsa toplumu da tehlikeye atmış oluyor. Bu noktada herkesin gereken özeni göstermesi ve ihmal etmeden testini yaptırması gerekiyor. Üstelik artık iki hastalığı da multipleks PCR adı verilen tek bir test ile teşhis etmek mümkün. Yani hastaların ayrı ayrı birçok testle uğraşmalarına da gerek yok. Sonuçlarını öğrenip bir an önce tedaviye başlayabilirler.”

-Bulten360-

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir