İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayat Kurtardığını Vatandaşlar Olarak Anlamamız, 78 Cana Mal oldu.
Geçtiğimiz günlerde Kartalkaya’da yaşanan ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan otel yangını, şüphesiz ki tüm ülkeyi yasa boğmuş ve iş sağlığı ve güvenliğinin hayati önemi bir kez daha gündeme gelmiştir.
Yetkililer henüz inceleme raporlarını kamuoyuyla paylaşmadı ama çıkan haberlere göre, yangın önleme sistemlerinin eksik ya da yetersiz olması, acil çıkış yollarının ve tahliye planlarının etkin bir şekilde uygulanmamış olması, bu büyük felaketi kaçınılmaz hale getirdiğine dair önemli ipuçlarını barındırmakta.
Uzun yıllardan bu yana toplum sağlığı için çalışan Lokman Hekim Sağlık Vakfı olarak iştirakimiz Lokman Hekim İş Sağlığı ve İş Güvenliği tecrübesi ile bir açıklama yapmayı sorumluluğumuz olarak gördük.
Vatandaşlar Bilinçleniyor
Kartalkaya’daki yangın sonrası, bireylerin de iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlenmeye başladığını gözlemliyoruz. Çok sayıda gelen soruların başında vatandaş olarak yangına karşı güvenli oteli nasıl seçeceğimiz.
- Acil toplanma bölgesi neresi?
- Acil bir durumda aranacak yetkili(ler) kim?
- Oda kapıları arkası ve koridorlarda acil çıkış planları var mı?
- Otel Acil Çıkışları uygun (kendinden enerjili ışıklı) işaretlenmiş mi?
- Özellikle perdeler ve halılar gibi malzemeler Yangına Dayanıklı mı?
- Odanızda ve toplu alanlarda Yangın Alarm Sistemi ve Duman Dedektörleri var mı, çalışır durumda mı?
- Yangın Söndürme Tüpleri ve Hortumların nerede bulunduğunu sorun, kat koridorlarını ve odanızı kontrol edin.
- Tüplerin kullanım tarihlerini kontrol edin.
Lokman Hekim İş Güvenliği Direktörü Özgür Kesedar; Otellerin de, müşterilerine firmalarda da uygulanan acil durum bilgilendirme broşürü hazırlaması, bu broşürde acil durum prosedürünü açıklaması ve bir kroki üzerinden (katlara özel tasarlanabilir) nasıl tahliye edileceğinin açıklanması da faydalı olacağını belirtti.
Lokman Hekim Sağlık Vakfı olarak amacımız ; Maddi yetersizlikler içinde eğitimini sürmekte olan tıp fakültesi öğrencilerine toplumun inancını taşıyarak; yüzünü bilime dönmüş, mesleğini ve toplumunu seven, doğaya sahip çıkan, hastayı fiziksel ve ruhsal bir bütün olarak değerlendiren, din, dil, ırk ayrımı yapmayan, dünya ile entegre güncel tıp bilgisine sahip “Geleceğin Hekimlerinin” yetişmesi, tüm hastaların eşit sağlık hizmeti alabilmesi ve doğanın korunmasını da içine alarak YARINLARIMIZA YATIRIM YAPMAKTIR