15 yılı aşkın süredir global firmaların endüstriyel üretim tesislerinde fabrika, üretim, bakım, proje ve enerji yöneticiliği yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Burak Yaka, sanayi ve üretim sektörlerinde kalifiye iş gücü eksikliğinin kritik seviyeye ulaştığını belirtti.
“Üniversiteler, sanayinin ihtiyacını karşılamıyor. Mevcut eğitim sistemimiz, endüstrinin talep ettiği teknik bilgiye ve pratiğe sahip mühendisleri yetiştirmekte yetersiz kalıyor. 2025 ve sonrası için dijitalleşen üretim hatlarına uyum sağlayabilecek yetkin personel bulmak giderek zorlaşıyor.”
SANAYİDE KALİFİYE PERSONEL AÇIĞI GİDEREK DERİNLEŞİYOR
Türkiye’de mühendis işsizlik oranı yüzde 30 seviyesine ulaştı. Ancak sanayide nitelikli teknik eleman açığı hızla büyüyor.Endüstri 4.0 ve yapay zeka destekli üretim sistemleri yaygınlaşırken, üniversiteler bu dönüşüme ayak uyduramıyor.Sanayi sektöründeki firmaların yüzde 65’i, aradıkları nitelikte mühendis ve teknisyen bulamadıklarını belirtiyor.Üniversite mezunu mühendislerin yüzde 70’i, mezun olduktan sonra sektörde ilk 2 yıl yeterli deneyimi kazanamıyor.
SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ ZORUNLU HALE GELDİ
Türkiye’de sanayi kuruluşlarının yalnızca yüzde 15’i üniversitelerle iş birliği yaparak öğrencilere saha deneyimi kazandırıyor.Almanya ve Japonya gibi sanayi devlerinde mühendis adayları, eğitimlerinin yüzde 40’ını fabrikalarda uygulamalı olarak tamamlıyor.Türkiye’de ise mühendislik fakültelerinde verilen eğitimlerin yalnızca yüzde 10’u sahaya yönelik uygulamalar içeriyor.
Burak Yaka, sanayinin acil olarak yetkin insan kaynağına ihtiyaç duyduğunu belirterek şu uyarıyı yaptı:
“Üretim sektöründe çalışacak mühendis ve teknisyen açığı giderek büyüyor. Üretim hatları modernleşirken, sahada deneyimi olmayan mezunlar sanayide adaptasyon sorunu yaşıyor. Üniversiteler ve sanayi iş birliği yaparak acilen uygulamalı eğitim modeline geçmeli. Aksi takdirde, Türkiye sanayi üretiminde dışa bağımlı hale gelecek.”
SANAYİ VE EĞİTİMDE KRİTİK ADIMLAR ŞART
Üniversitelerde mühendislik eğitimine saha ve uygulama dersleri eklenmeli.Sanayi şirketleri, öğrencilere gerçek üretim ortamlarında deneyim kazandırmalı.Meslek liseleri ve teknik üniversiteler, Endüstri 4.0 ve yapay zeka tabanlı üretime adapte edilmeli.
Sanayi ve üretim sektörü için kalifiye iş gücü yetersizliği, 2025’ten itibaren rekabet gücünü doğrudan etkileyecek kritik bir sorun haline gelecek. Üniversitelerin ve sanayi kuruluşlarının iş birliği yapmaması durumunda, Türkiye’nin üretim kapasitesinde ciddi kayıplar yaşanabilir.