Santorini’de olağanüstü hal: Ege depremlerinde ‘olası üç senaryo var’

Santorini’de olağanüstü hal: Ege depremlerinde ‘olası üç senaryo var’

Yetkililer, ‘acil ihtiyaçları karşılamak ve sonuçları yönetmek’ amacıyla alınan kararın 3 Mart’a kadar yürürlükte kalacağını belirtti.

Yunanistan’ın Santorini Adası’nda günlerdir meydana gelen depremlerin ardından daha büyük bir depremin gelebileceği endişesi devam ederken, Yunan yetkililer, Perşembe günü adada olağanüstü hal ilan etti.

Olağanüstü hal kararı, çarşamba günü yerel saatle 21:09’da Yunan adaları Amorgos ve Santorini arasında kaydedilen 5.2 büyüklüğündeki sarsıntının ardından geldi. Son günlerin en güçlü sarsıntısı olan bu depremin, beş kilometre derinlikte meydana geldiği tahmin ediliyor.

Yetkililer, “acil ihtiyaçları karşılamak ve sonuçları yönetmek” amacıyla alınan kararın 3 Mart’a kadar yürürlükte kalacağını belirtti.

BBC’nin haberine göre, Santorini’den ayrılan kişi sayısı 11.000’i geçti. Bunlardan 7.000’i feribotla, 4.000’i ise hava yoluyla ayrıldı.

Perşembe günü yerel saatle 06:30 ve 07:50 arasında meydana gelen 57 depremin ardından Amorgos’un güneybatısında 4,7 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedilmişti.

Adada şu ana kadar büyük bir hasar bildirilmedi. Ancak önlemler devam ediyor.

Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vasilis Karastathis, ERTNews’e yaptığı açıklamada, “Sismik aktivite önceki günlerde olduğu gibi aynı hızla, yoğun bir şekilde devam ediyor, ifadelerini kullandı.

“4’ün üzerinde şiddette depremlerin sayısı epey fazla,” diyen Karastathis, şöyle ekledi: “Yine de silsilenin yavaş yavaş tamamlandığına dair herhangi bir kanıt gördüğümüzü söyleyebilecek bir konumda değiliz. Hala yolun ortasındayız. Herhangi bir incelme, gerilemeye doğru gittiğine dair işaret görmedik.”

Meslektaşı Thanasis Ganas da aynı fikirde olmakla birlikte biraz daha iyimser görünüyor. Aynı gazeteye konuşan bilim insanı, “Yoğunluk azalmaya başlıyor, ancak henüz tam olarak sabitlenmedi. Sabitlenmeye bir adım uzağız,” dedi.

Bu arada Santorini Belediye Binası’nda büyük bir deprem ve telekomünikasyon sorunu durumunda devreye girecek yedek bir telekomünikasyon istasyonu kuruluyor.

Olası ‘üç senaryo’ var

Yunanistan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü (OASP) başkanı Efthymios Lekkas, silsilenin nasıl hareket edeceğine dair en olası üç senaryoya işaret etti. Yunan yerel basını ‘Gazetede’ye göre senaryolar şu şekilde:

  1. Yoğun deprem aktivitesi, daha önce görülen önemli ölçüde daha büyük depremler (yaklaşık 5.3’e kadar) olmadan birkaç hafta veya hatta aylarca devam edebilir. Daha sonra sonunda uzun bir süre içinde kaybolur.
  2. Bölgede halen bulunan sismik gerginliğin çoğunu serbest bırakacak yaklaşık 5.5 büyüklüğünde daha büyük bir deprem meydana gelir ve depremler bu olaydan sonra hızla azalır. Bilim insanı bunun en olumlu sonuç olabileceğini, çünkü 5.5 büyüklüğündeki bu tür depremlerden büyük bir hasar beklenmediğini belirtti.
  3. Olasılığı en düşük olan üçüncü senaryo ise büyüklüğü 6’ya kadar olan bir deprem. Lekkas “6 ihtimalini dışladıklarını” söylüyor.

Amorgos’ta daha fazla hissediliyor

Amorgos’un güneyinde 5.2 büyüklüğünde sarsıntının kaydedilmesinin ardından oradaki yurttaşlar da tedirgin olmaya başladı. Havaalanı bulunmayan adaya gidip gelen feribotların şiddetli rüzgarlar nedeniyle iptal edilmesi, endişeyi daha da artırdı.

Amorgos adasının belediye başkan yardımcısı Stamatis Simos, AMNA’ya yaptığı açıklamada, “Depremin merkezine daha yakınız, bu nedenle daha fazla sarsılıyoruz ve gürültü fark ediliyor,” dedi.

Bazı uzmanlar buradaki yapıların Santorini’dekinden daha sağlam olduğunu, çünkü Santorini’dekilerin kayan volkanik kayaların üzerinde durduğunu ve çoğu durumda kalderaya bakan dik uçurumların kenarlarına tünediğini savunuyor.

Volkan harekete geçecek mi?

Santorini, volkanların oluşturduğu bir ada zinciri olan Helenik Volkanik Yay üzerinde yer alıyor. Buradaki son önemli patlama 1950’lerde gerçekleşti.

Yunan yetkililer, son sarsıntıların volkanik faaliyetlerden değil, tektonik levha hareketlerinden kaynaklandığını belirtiyor. Atina Ulusal ve Kapodistrias Üniversitesi’ne (NKUA) göre, sismik aktivite Güney Ege’nin aktif volkanik yayı içinde gerçekleşiyor. Ancak bilinen herhangi bir volkanik merkeze doğrudan bağlı değil.

Öte yandan, bu sarsıntıların bölgedeki Santorini volkanını uyarma ihtimalinden endişe ediliyor. Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) çarşamba günkü raporuna göre, Ege Denizi’nde devam eden sismik hareketlilik, volkanik faaliyetlere yol açma ihtimali taşıyor.

“Devam eden sismik aktivitenin olası volkanik aktiviteye yol açma olasılığı var. Ancak benzer yoğunlukta sismik aktivite 2011-2012’de aynı bölgede 14 ay boyunca yaşandı ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmadı. Bölgede olası bir volkanik faaliyet olması durumunda, püskürmenin türü ve şiddeti, magma-su etkileşimi vb. gibi farklı jeolojik özelliklere bağlı olarak volkanik faaliyet meydana gelebilir.”

Yunan yetkililer de önceki günlerde monitörlerin Santorini’nin kalderası (su dolu krater) artan volkanik aktivite tespit ettiğini bildirmişti. Ancak AP’ye göre bilim insanları bunun depremlerle ilgisi olmadığını söylüyor. AP, adanın kuzeydoğusundaki sismik aktivitenin bölgedeki iki volkandan herhangi birini tetiklemesinin olası olmadığını yazdı.

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir