Sitelerin idarelerini ele geçirerek fatura ve aidatlarla haksız çıkar elde eden şebekelere karşı federasyon kuruluyor. 25 site derneği bir ortaya geldi. Federasyonun ismi ‘Tesis İdare ve Tedarikçileri Federasyonu’ olacak. Site idarelerini ele geçiren şebekelerin mağdur ettiği pek çok kişi ise mahkemelik.
Apartman ve site sakinleri, yöneticilerin WhatsApp kümelerinden, aidat borçlularının isimlerini paylaşmasından da rahatsız. Yöneticilerin site ve apartman ilan panolarına daire ismi, isim ve ölçü belirtilerek, aidat borç listesi asıldığı söz ediliyor.
Mağdurlar şahsî bilgilerinin açık alanda paylaşılmasından şikayetçi. Tüm bu problemlerin tahlili için 25 dernek yöneticisi bir ortaya gelerek, Tesis İdare ve Tedarikçileri Federasyonu kurmaya karar verdi. Federasyon, 14 Eylül’de Tesis İdare Derneği Lideri Başkanı İbrahim Bozan ve Kentsel Tesis İdare Derneği Lideri Suat Sandalcı öncülüğünde kurulacak. Federasyonun kuruluşuna Türkiye’deki bu alanda çalışan tüm dernek yöneticileri katılacak.
“MAFYATİK DURUMLARDAN KURTULMUŞ DEĞİLİZ”
Kentsel Tesis İdare Derneği Suat Sandalcı, site ve apartmanlarda yaşanan meselelere kaşı 25 derneğin bir ortaya gelerek federasyon kuracağını belirtti.
“Biz bu çete diye tabir ettiğimiz mafyatik durumlardan kurtulmuş vaziyette değiliz. 2 bin dairelik konutta 5 bin 6 bin kat malikinin çocukların ve insanların yaşadığı bir toplulukta bu çeteler cirit atabiliyor” diyen Sandalcı, “Dolayısıyla adapsız idare şekli, kat mülkiyeti dışında uygulanan işlevler, masrafların gelişi hoş diğerlerine peşkeş çekme yoluyla önemli bütçeleri ıstıraba sokuyor.” sözlerini kullandı.
Sandalcı, “Kat maliklerini borçlandırma hareketleri, münasebetiyle site vazifelilerinin, güvenlik işçilerinin müsaadesiz çalıştırılması üzere birçok yöntemsiz davranışlar, bizleri hem ülkemizde tesis yöneticilerinin bir karneye standartlarının oluşturmaya itti. Bu dalda de herkes yöneticilik yapamasın” dedi.
“25 DERNEK BİR ORTAYA GELEREK FEDERASYON KURUYORUZ”
Sandalcı, yöneticilerin eğitime tabi tutulması gerektiğini belirtti.
Bozan “Bundan sonra ülkemizde hizmet veren tesis idare şirketleri yahut kurumlar artık bu imtihanlara girsin. Bu imtihanların da bir zorluğu olsun, karne sahibi olsunlar.” dedi.
Bozan şöyle konuştu:
Hasebiyle sizler sitelerde, kat maliklerimiz sitelerde otururken asansör hizmetleri alıyorlar, bakım hizmetleri alıyorlar, havuz hizmetleri alıyorlar, kimyasal paklık unsuru ve hukuk hizmeti de alırken, iş güvenliği hizmeti de alırken biz de dedik ki hem tesis idare dernekleri hem de tedarikçi dernekler bir ortaya gelerek artık sesimizi kat malikleri ve memleketimiz için tek bir ağızdan haykırarak bölümde hayal ettiğimiz eğitimleri, kesimde hayal ettiğimiz karne sistemini mevzuatları hayata geçirmek için önümüzdeki günlerde 25 dernek bir ortaya gelerek federasyon kuruyoruz. Bu sayede bu kat maliklerimiz de çetelerle mafyatik kümelerle karşı karşıya kalmayacaktır. Ankara Üniversitesi ile görüşmeler halindeyiz. Artık işinde uzmanlaşmış büsbütün avrupa standartlarında eğitilmiş beşerler bu üniversitelerin hocalarından dayanak alabilecekler” diye konuştu.
“14 EYLÜL’DE TOPLANIYORUZ”
Tesis İdare Derneği Lideri Başkanı İbrahim Bozan da vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bozan şunları söyledi:
“Türkiye’de de tesis idaresini yalnızca idare manasında değil, tedarikçileriyle birlikte oluşturan bir platform kurmayı amaçladık. Bu manada federasyon çalışmalarına başladık. Türkiye’nin her yerinden tesis idare ve tedarikçileriyle birlikte oluşturacağımız bu federasyon, Türkiye’de vatandaş mağduriyetinin önlenmesi, insan kaynakları konusunda eğitim, hukuksal mevzuat manasında değişim, dünya ile entegre olmak, dünyayı Türkiye’ye getirme manasında bir öncülük edecek.
Bu manada yıllardan beri aldığımız tecrübe ve birikimle devletimize milletimize bilhassa kullanıcı olan vatandaşımızın mağduriyetini önlemek maksadıyla bu federasyonun etik kurallarını tartışmak için 14 Eylül’de toplanıyoruz” dedi.
“APARTMAN YÖNETİCİSİYLE MAHKEMELİK OLDUM”
Apartman yöneticisi ile mahkemelik olan Seda Yağcı ise şöyle konuştu:
“İlk etapta benim ısınma problemim vardı. Apartman yöneticimiz kazanı kış aylarında geceleri kapatıyor ve dairemin kâfi derecede ısınmamasına sebep oluyor. Yakmasını istediğim vakit da işte ‘çoğunluğuz biz, yakamazsın’ halinde bir karşılık veriyor.
Hiçbir formda araştırma yapmadan benim dairemin soğuk olmasında dairemi kusurlu gösteriyor. Bu yüzden ben mahkemeye başvurdum. Apartman yöneticisiyle mahkemelik olduk. Sığınağımız kiraya veriliyor. Bu da yasal bir şey değil. Sığınak yönetmeliğine karşıtmış.
Tüm apartmanın aidat borçlarını apartman panosuna asıyor. Dışarıdan öbür üçüncü şahıslar geldiği vakit benim dairemi görüp aidat borcumu görebiliyor. Bu da benim istemediğim bir şey sonuçta şahsî bir data.
Bunun için de savcılığa şikayette bulundum. Sığınak ile ilgili kendisine ihtarname gönderdim. Hiçbir biçimde ne ihtarnameyi ne mahkemeyi ciddiye almıyor. Bence bütün apartmanlarda profesyonel idare firmaları olması gerekiyor. Zira profesyonel yöneticiler bu kanunu çok yeterli biliyorlar. Profesyonelce yönettikleri için mahkemelik olmuyorsunuz.”
“500 LİRA AİDAT ÖDEMEM GEREKİRKEN 800 LİRA ÖDÜYORUM”
Aidat fiyatının yüksek olduğunu söyleyen İbrahim Aslan ise “Aidat 500 lira ödemem gerektiği yerde ben 700-800 lira para ödemek zorunda kalıyorum. O kadar alakasız ödenekler çıkarıyorlar ve muhatap bulamıyorsunuz. Bağlantı kuramadığımız için mecburen ödemek zorunda kalıyoruz. Ödemediğimiz takdirde ferdî bilgilerimize ulaşıp, çalışmış olduğumuz iş yerlerine mektup gönderiyorlar, ihbarname gönderiyorlar.” diye konuştu. Kaynak: DHA
“Bulten360”