TÜRKİYE İMSAD DIŞ TİCARET ENDEKSİ SONUÇLARI AÇIKLANDI 

TÜRKİYE İMSAD DIŞ TİCARET ENDEKSİ SONUÇLARI AÇIKLANDI 

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı şubatta 32 milyar doları aştı

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı. Endekse göre yıllık (son 12 aylık) ihracat şubat ayında 32 milyar doları aşarak yükseliş trendini sürdürdü. Türkiye İMSAD, enerji fiyatlarında yapılan son artışların inşaat malzemeleri sanayisini öngörülemeyen maliyet yükleriyle karşı karşıya bıraktığını ve yakalanan sürdürülebilir büyüme ivmesini zayıflattığını vurguladı. 

Türkiye İMSAD, açıkladığı aylık raporlarla yapı sektörünün ve ekonominin nabzını tutmaya devam ediyor. İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçlarına göre inşaat malzemeleri ihracatı şubat ayında yüzde 39,3 artış kaydetti. Böylece yıllık(son 12 aylık) ihracat ilk kez 32 milyar doları aştı.

Türk inşaat malzemelerine yönelik ilave talep yeni yılın ilk aylarında artarak devam ediyor. Ocak ayında 31,4 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllık ihracat, şubat ayında 32,2 milyar dolara yükseldi. Yıllık ihracat şubat ayında miktar olarak 64,96 milyon tondan 65,34 milyon tona ulaşırken, ortalama ihracat birim fiyatı 0,49 dolar/kg oldu.

Şubat ayında hızlı toparlanma yaşandı

Ocak ayında doğalgaz ve elektrik kesintilerinin yol açtığı üretim kayıplarıyla yavaşlayan inşaat malzemeleri sanayi dış ticaret performansı, şubat ayında kesintilerin ortadan kalkmasıyla yeniden güç kazandı. Mevcut pazarlarda inşaat sektöründe yaşanan toparlanma ve inşaat malzemelerine yönelik talep artışı şubat ayında da sürdü.

İnşaat malzemeleri ihracatı 2022 yılı şubat ayında, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 39,3 artarak 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ihracat miktar olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artışla 5 milyon tona ulaştı.

Ortalama ihracat birim fiyatları, dünya genelinde emtia fiyatlarında yaşanan artışa bağlı olarak yüksek değerlere ulaştı. Geçen yıl şubat ayında 0,44 dolar/kg seviyesinde bulunan inşaat malzemeleri sanayi ortalama ihracat birim fiyatı, 2022 yılı şubat ayında yüzde 27,3’lük artışla 0,56 dolar/kg seviyesine yükseldi.

Şubat ayı ithalatı ise geçen yıla göre yüzde 25,7 artarak 813 milyon dolara yükseldi. 2022 yılı şubat ayında inşaat malzemeleri ithalatı miktar olarak da artarak 265 bin 880 tona ulaştı. 2022 yılı şubat ayında aylık ortalama ithalat birim fiyatı 3 dolar seviyesini aşarak, 3,06 dolar/kg oldu.

Alt sektörlerde ihracat birim fiyatları yükselişte

Şubat ayında inşaat malzemeleri alt sektörlerinde ihracat performansı benzer eğilimler göstererek geçen yılın aynı ayına göre miktar, değer ve birim fiyat olarak arttı.

2022 yılı şubat ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları, küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artışların etkisiyle oldukça yükseldi. Şubat ayında demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın şubat ayına göre yüzde 36,5, mineral ürünlerin yüzde 10, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarının yüzde 16,7, ağaç ve ahşap ürünlerin yüzde 28,2, metal bazlı ürünlerin ise yüzde 33,2 oranında arttı.

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat miktar olarak geçen yılın şubat ayının üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak artışlarda geçen yılın ilk aylarındaki artışların baz etkileri görüldü.

2022 yılı şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 30,9 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşirken, yalıtım malzemelerinde yüzde 24,3, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 15,1 artış oldu. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ile prefabrik yapıların ihracatı miktar olarak geriledi.

Şubat ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak önemli artışlar kaydetti. Değer olarak geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek ihracat artışı yüzde 74,2 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Demir çelik ürünlerinde yüzde 50,4, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 46, yalıtım malzemelerinde yüzde 26,7 ve kimyasal bazlı ürünlerde ise yüzde 22,8 oranlarında artışlar yaşandı.

Türkiye’ye yönelik ilave talep sürüyor

Şubat ayında küresel pazarlarda talep artışı yavaşlarken, Türkiye’ye yönelik ilave talebin artarak sürdüğü gözlendi. Bu olumlu etkiyle şubat ayında sanayi ürünleri ihracatı değer olarak 15 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak 8,68 milyon ton ile önceki aya göre yükseldi.

2021 yılı şubat ayında 1,45 dolar/kg olan sanayi malı ihracatı ortalama birim fiyatları, 2022 yılı şubat ayında 1,73 dolar/kg olarak yüksek seviyesini korudu. Böylece yüksek ortalama ihracat birim fiyatlarının ihracata katkısı yeni yılda da sürdü. Ortalama ihracat birim fiyatlarının artışında küresel ölçekte emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış belirleyici rol üstleniyor.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak 2022 yılı şubat ayında önceki aya göre artarak, 12,21 milyar dolar seviyesine ulaştı. İhracat, miktar olarak da artış kaydetti.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı 2021 yılı şubat ayında 2,72 dolar/kg iken 2022 yılı şubat ayında 3,31 dolar/kg seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İMSAD: İhracatımız artarken rekabet gücümüzü korumalıyız

Yeni yılda ülkemiz sanayi mallarına yönelik ilave talebin artarak sürmesiyle, mart ayında yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşına paralel olarak değişen küresel dengelerin sanayi malı ihracatına olumsuz yansımaları bekleniyor.

Yurt içinde 1 Nisan 2022 itibarıyla elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz fiyatına yüzde 44,30, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatına yüzde 50, sanayi abonelerinin elektrik tarifelerinde ise yüzde 20 ile yüzde 26,37 arasında artış yapılması, inşaat malzemeleri sanayisini öngörülemeyen maliyet yükleriyle karşı karşıya bırakarak yakaladığı sürdürülebilir büyüme ivmesini zayıflatıyor.

Enerji yoğun üretim yapan sektörlerin başında gelen inşaat malzemeleri sanayisi, bu iki düzenlemeyle öngörülemeyen şartlarla karşılaştı. 2021 yılında ülkemiz ihracatında 30,8 milyar dolar ile yüzde 13,7 paya sahip olan, cari açığa pozitif katkısı yüzde 358 düzeyinde bulunan, miktar olarak en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör konumundaki inşaat malzemeleri sanayisi olarak üretim ve rekabetteki gücümüzü korumak ve geliştirmek hedefimizdir.

Enerji maliyetlerindeki yüksek artış, sanayicinin sürdürülebilir büyümesini güçleştirme potansiyelindedir. Özellikle ihracat yapan sanayicilerimiz yüksek enerji maliyetlerinin yanı sıra AB Yeşil Mutabakatı nedeniyle gelecek karbon vergilerinin de rekabet gücümüzü olumsuz etkileyeceği açık. Doğalgaza alternatif olarak kömür ya da akaryakıta yönelme alternatif çözümü kısa-orta vadede imkansızdır. Yenilenebilir enerji veya alternatif kaynakları yönelmek için zamana ihtiyaç olduğu açık. Sektörümüzün bu süreci telafisi imkansız kayıplara uğramadan yönetebilmesi ülkemiz ve sektörümüzün gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Sektörümüzün güçlü potansiyelimiz ile ülkemiz gelişimi için yapacağı daha çok iş, sağlayacağı daha çok katkı olduğuna inanıyoruz

-Bulten360-

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’nin İlk Yapay Zekâ Destekli Emlak Asistanı: Endeksa Atlas ile Gayrimenkul Yatırımında Yeni Dönem Türkiye’nin ilk yapay zekâ emlak asistanı Endeksa Atlas, tüm Endeksa kullanıcılarının erişimine açıldı. Atlas, yatırımcıların veriye dayalı, doğru kararları almasını kolaylaştırırken, gayrimenkul uzmanlarının iş yükünü de hafifletmeyi hedefliyor. Yapay zekâ ile değerleme hizmeti sunarak gayrimenkul alım satım işlemlerinin güvenle yapılmasını sağlayan Endeksa, sektörde fark yaratmaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli emlak asistanı Endeksa Atlas, tüm Endeksa kullanıcılarının hizmetine sunuldu. Endeksa Atlas, Türkiye’de bir ilk olmanın yanı sıra, dünya genelinde de sınırlı sayıda örneği bulunan öncü bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Endeksa’nın geniş veri havuzu, analiz ve doğal dil işleme yeteneğiyle donatılan yeni ürünü Atlas, gayrimenkul yatırımcıları ve uzmanlarının emlak sektörüne ilişkin sorularına kapsamlı yanıtlar sağlıyor. Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, Atlas’ın sunduğu özelliklerin sektörde fark yaratacağına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin heyecanı içindeyiz. Gayrimenkul sektörü hızla dijitalleşiyor ve Endeksa Atlas bu dönüşümün öncüsü olarak hem sektördeki profesyonellerin hem de yatırımcıların iş süreçlerini yeniden şekillendirecek. Atlas, sadece bir emlak asistanı değil, aynı zamanda yatırımcıların ve danışmanların karar süreçlerini hızlandıran, daha verimli hale getiren bir araç.” Yatırımcılar İçin Doğru ve Hızlı Bilgiler Endeksa, Atlas’ı hem yatırımcılar hem de emlak danışmanlarına rehberlik etmesi amacıyla geliştirdi. Atlas ile kullanıcılar, tüm yatırım ve değerleme işlemlerini “konuşarak” gerçekleştirebiliyor. Örneğin, yapay zekâ destekli değerleme sistemi sayesinde kullanıcıların mülklerinin gerçek piyasa değerine tek tıkla ulaşmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra, değer değişimleri, demografi analizi ve en doğru yatırım önerileri de dahil olmak üzere emlak sektörüne ilişkin sorulara yanıt veriyor, güvenilir öneriler sunuyor. Atlas ayrıca, yatırımcılara ihtiyaçlarına uygun en iyi gayrimenkul danışmanlarını bulma konusunda da yardımcı olarak tüm yatırım sürecinde destek sağlıyor. Gayrimenkul Uzmanlarına Özel Destek Gayrimenkul danışmanlarının iş yükünü hafifletmeyi de amaçlayan Endeksa Atlas, uzmanlara iş süreçlerinde önemli kolaylıklar sağlıyor. Atlas, gayrimenkul danışmanının hizmet verdiği bölgelere ilişkin detaylı analizlere kolayca ulaşmasını sağlıyor. Danışmanlar, Atlas ile bölgelerindeki fiyat değişimleri ve yeni fırsatlara ulaşarak portföylerini geliştirebiliyor. Yatırım Potansiyelini Ölçen Yeni Özellik: Yatırım Skoru Endeksa Atlas ayrıca, yatırımcılara stratejik kararlar alabilmeleri için Yatırım Skoru adında bir özellik sunuyor. Bu özellik, amortisman süresi, getiri oranı ve değer artışı gibi kritik verilere dayanarak bölgesel analizler yapmayı mümkün kılıyor. Böylece kullanıcılar, tahminlere dayalı değil, veriye dayalı kararlarla yatırımlarını yönlendirebiliyorlar.