UiPath, Microsoft Build Konferansı’nda 612 numaralı stantta yer alarak, katılımcılara Microsoft Copilot Studio ile hayata geçirilen çift yönlü entegrasyonun gücünü sergiliyor. Bu entegrasyon sayesinde kullanıcılar, UiPath Maestro™ platformu aracılığıyla Microsoft agent’larını ve UiPath agent’larını birlikte orkestre edebiliyor.
Lider agentic otomasyon ve yapay zekâ yazılım şirketi UiPath, Inc. (NYSE: PATH), Microsoft Copilot Studio agent’larının, UiPath ve diğer üçüncü parti agent’larla birlikte orkestre edilmesini sağlayan yeni yetkinliklerini duyurdu. UiPath Maestro™ ile sunulan bu yetkinlikler, karmaşık iş süreçlerinde agent’ların, robotların ve insanların kesintisiz bir şekilde koordinasyonunu sağlayan kurumsal bir orkestrasyon çözümü sunuyor. Geliştiriciler artık Microsoft Copilot Studio agent’larını doğrudan Maestro üzerinden orkestre edebiliyor.
Bu yetkinlik, yakın zamanda Microsoft tarafından duyurulan UiPath Platform™ ile Microsoft Copilot Studio arasındaki çift yönlü entegrasyon üzerine inşa edildi. Söz konusu entegrasyon; UiPath ve Microsoft agent’ları ile otomasyonları arasında kesintisiz bir etkileşim sağlayarak, müşterilerin uçtan uca karmaşık süreçleri otomatikleştirmesine, bağlama dayalı kararlar almasına, ölçeklenebilirliği artırmasına ve verimlilikte yeni seviyelere ulaşmasına olanak tanıyor. Geliştiriciler artık UiPath otomasyonlarını ve yapay zekâ agent’larını doğrudan Microsoft Copilot Studio’ya entegre edebiliyor; aynı zamanda Copilot agent’larını da UiPath Studio’ya dahil edebiliyor. Tüm bu süreçler, UiPath Maestro aracılığıyla platformlar arası sorunsuz bir şekilde orkestre edilebiliyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan UiPath Ürün Direktörü Graham Sheldon, “Microsoft ile süregelen iş ortaklığımız sayesinde, milyonlarca Microsoft kullanıcısı agentic otomasyon ve orkestrasyonun sunduğu yetkinliklerden ve esneklikten tam anlamıyla faydalanabiliyor.
UiPath’in çok agent’lı ve sistemler arası çözümü, kurumsal sistemler ve uygulamalar genelinde kesintisiz etkileşimi ve iş birliğini mümkün kılarak, silo yapıları ortadan kaldırıyor ve operasyonel verimliliği artırıyor” dedi.
UiPath: Açık Bir Ekosistem İnşa Etmekte Kararlıyız
İş süreçleri; modern SaaS sistemlerinden eski nesil platformlara, belgelerden masaüstü uygulamalara ve kullanıcı etkileşimlerine kadar uzanan karmaşık yapılar içerir. Pek çok agentic platform hâlâ “kapalı bahçe” yaklaşımını benimserken, UiPath, müşterilerin teknolojik sınırlamalara takılmadan iş sonuçlarına odaklanabilmeleri için açık bir ekosistem inşa etmeye kararlı.
UiPath Maestro, Microsoft Copilot Studio ile gerçekleştirilen çift yönlü entegrasyon sayesinde, müşterilere yalnızca Microsoft Copilot Studio’da değil, farklı platformlarda oluşturulmuş agent’ları da kontrol edilebilir ve ölçeklenebilir bir şekilde geliştirme, yönetme ve orkestre etme imkânı sunuyor. Böylece somut iş sonuçlarına ulaşmak mümkün hale geliyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Johnson Controls Küresel Akıllı Otomasyon ve Entegrasyon Direktörü Ramnath Natarajan, “Bir süreci izole bir şekilde otomatikleştiremezsiniz; gerçek iş etkisi için farklı teknolojiler arasında entegrasyon şarttır” ifadelerini kullandı.
Yüzde 500 Yatırım Getirisi
Microsoft Copilot Studio agent’larını ve Power Automate’i; e-posta izleme, e-posta sınıflandırma ve akıllı SSS (sıkça sorulan sorular) yanıtları gibi alanlarda kullanan müşteriler, süreçlerini UiPath agentic otomasyon ile güçlendirerek ölçülebilir yatırım getirileri elde etmeye başladı. Örneğin, Johnson Controls, UiPath robotları ve Power Automate ile inşa edilen mevcut bir otomasyonu, güven skoruna dayalı belge çıkarımı gerçekleştiren bir UiPath agent ile geliştirerek optimize etti. Bu entegrasyon sayesinde; manuel belge incelemelerine harcanan süre yıllık 18.000 saat azaltıldı ve %500’lük bir yatırım getirisi sağlandı.
Johnson Controls Küresel Akıllı Otomasyon ve Entegrasyon Direktörü Ramnath Natarajan, entegrasyonun etkisini şöyle özetledi: “Bu çift yönlü entegrasyon, Microsoft Copilot ve UiPath agent’larının birleşik gücünü kullanarak; belgeler, e-postalar, PowerApps ve kurumsal sistemler arasında karmaşık iş akışlarını tam anlamıyla otomatikleştirmemizi sağlıyor.”
Geliştiricileri Güçlendirmek
Bu entegrasyon, departmanlar ve platformlar genelinde iş süreçlerini daha akıllı çıktılara taşıyan yeni yetkinliklerle birlikte geliyor. Örneğin, müşteriler artık LangGraph kullanılarak geliştirilen kod tabanlı agent’ları, tek bir satır kod değiştirmeden doğrudan UiPath Platformu üzerinde çalıştırabiliyor.
Bu sayede profesyonel geliştiriciler, Python tabanlı araçlarla agent’larını oluşturup test ederken; aynı zamanda UiPath Platformu’nun sunduğu yönetim, güvenlik, değerlendirme ve daha pek çok avantajdan da yararlanabiliyor. Ayrıca, LangChain agent’ları doğrudan iş süreçlerine entegre edilebiliyor.
Geliştiriciler ayrıca, gerçek dünyadaki kurumsal arayüzlerde gezinmek için UiPath UI Agent for Computer Use çözümünü kullanabiliyor. UiPath UI Agent, kullanıcının niyetini anlayarak plan yapıyor ve bilgisayar kullanımı modelleri ile UiPath’in sektör lideri UI Automation yeteneklerini birleştirerek bağımsız şekilde aksiyona geçiyor. UI Agent, şu anda sınırlı ön izleme aşamasında sunuluyor.
Microsoft ile İş Ortaklığı
UiPath, sektörel liderlik ve müşteri tercihini temel alan ortak bir agentic vizyon inşa etmek üzere Microsoft ile iş birliği yaptı. Bu entegrasyonlar, Copilot for Microsoft 365 ve Microsoft Teams için geliştirilen yeni nesil Autopilot agent’ın kullanılabilirliğiyle birlikte sunuluyor.
Ortak müşteriler, Microsoft 365 ya da Teams platformlarını kullandıkları her yerden UiPath’in kurumsal otomasyon yetkinliklerine erişebiliyor.
UiPath ve Microsoft ayrıca, Azure araçlarının UiPath agent’ları tarafından keşfedilmesini sağlayacak MCP entegrasyonu üzerinde birlikte çalışıyor. Bununla birlikte, Microsoft AI Foundry’de geliştirilen yapay zekâ modelleri ve yetkinlikler de UiPath Platformu üzerinden müşterilere sunulacak.
UiPath agentic otomasyonu ve Microsoft iş birliği hakkında daha fazla bilgi almak için burayı ziyaret edebilir veya Seattle’daki Microsoft Build 2025 etkinliğinde UiPath 612 numaralı standına ya da UiPath sanal standına uğrayabilirsiniz.
UiPath Platformu ile entegre olmak için Teknoloji İş Ortağı olun.