Teknoloji, insan yaşamının ayrılmaz bir parçası olarak geleceği şekillendirmeye devam ediyor. Her geçen gün hızlanan bu dönüşüm yalnızca teknoloji sektöründe değil, tüm alanlarda yeni bakış açıları ve yaklaşımlar gerektiriyor. Bugünün dünyasında, geleceğin fırsatlarını görmek ve şekillendirmek için teknolojiyi anlamak artık bir tercih değil, zorunluluk. Softtech 2025 Teknoloji Raporu, bu anlayışla hazırlandı ve okuyuculara ilham veren bir yol haritası sunmayı hedefledi. Farklı disiplinlerden gelen değerli katkılarla oluşturulan bu rapor, ortak bir vizyonun eseri olarak sekizinci kez yayımlandı.
Türkiye’nin öncü teknoloji şirketlerinden Softtech’in her yıl alanında uzman isimlerin öngörüleriyle hazırladığı Softtech 2025 Teknoloji Raporu yayımlandı. İş ve toplum hayatının temelden ve benzersiz bir dönüşümden geçtiği günümüzde geleceğin fırsatlarını görmek ve şekillendirmek için teknolojiyi anlamanın kaçınılmaz bir zorunluluk olduğu vurgulanan Softtech Teknoloji Raporu, “Teknolojilerin Geleceği”, “İnsan ve Çevre”, “Sektörlerin Geleceği ve İnovasyon” ana başlıklarında ilham veren bir yol haritası sunuyor.
“Geleceğin teknolojileri” olarak adlandırdığımız yenilikler, insanlık ve gezegenimiz üzerinde nasıl bir iz bırakacak? Teknolojinin hızla ilerlemesiyle yapay zekânın, tekillik noktasına ulaşması ne kadar olası? İnsanlar, yapay zekâ ile simbiyotik bir ilişki kurarak daha güçlü ve zeki bir hale gelebilir mi? Ya da yapay zekâ insanlarla duygusal bir ilişki kurarak sorunlarımıza empatik çözümler bulabilir mi? Tüm bu gelişmeler geleceğin teknolojilerini, sektörlerini ve en önemlisi doğamızı nasıl etkiler? Softtech Teknoloji Raporu, bu yıl da geleceğin şekillenmesi ve teknolojik dönüşümlerin etkilerine ışık tutmayı amaçlıyor.
Rapordaki Teknoloji Radarı bölümünde, teknolojilerin geleceğine yönelik tahminler yapılıyor ve yapay zekânın hem organizasyonlara hem de iş gücü piyasasına olan etkileri inceleniyor. Teknoloji radarına göre; 2025-2027 yıllarında 5G teknolojisi, Yapay Zekâ Meslek Uzmanları, Yapay Zekâ İş Arkadaşları, Uç Yapay Zekâ ve Dijital Kimliklerin yanı sıra Sürdürülebilirlik ve Çevre Uygulamaları yaygınlaşacak. 2027-2030 arasında Çalışansız Organizasyonlar, 6G, Dijital Finans, Sürdürülebilir Akıllı Şehirler, Biyoteknolojik Üretim ve Kuantum Yapay Zekâ konuları öne çıkacak. 2030-2040 arasında Hizmet Olarak Her Şey, Dijital Mülkiyet, Sanal Evrenler, Dijital İş Hayatı, İnsansı Yapay Zekâ ve Temel Gelir uygulamaları benimsenecek. 2040-2080 yıllarında ise Yapay Şirketler, Artırılmış İnsan ve İnsan Ömrü, Dijital Gerçeklik ve Giyilebilir Görünmez Teknoloji çözümleri yükselişe geçecek. Raporun tamamına ücretsiz olarak Softtech 2025 Teknoloji Raporu – Softtech linkinden ulaşılabiliyor.
“Teknoloji artık sadece bir araç değil, insanın yanında çalışan ve onunla evrilen bir ortaktır.”
Teknoloji raporunu değerlendiren Softtech Genel Müdürü M. Bülent Özçengel, “2024 yılı, yapay zekânın insan hayatını daha yaratıcı, bağlantılı ve erişilebilir kılan hızlı bir teknolojik dönüşüme sahne oldu. Bu yıl yapay zekânın artık sadece bir araç olmadığını, insanın yanında çalışan ve onunla birlikte evrilen bir ‘ortak’ haline geldiğini çok daha yakından gördük. Yapay zekâ uygulamaları insanlığın potansiyelini genişletirken, birlikte çalışma ve ortak değer yaratma anlayışını da güçlendirmeye başladı.” diye konuştu.
Softtech 2025 Teknoloji Raporu’nun, üretken yapay zekânın iş dünyasından sosyal yaşama kadar etkilerini ele alarak, geleceğin teknolojilerine dair cesur öngörüler sunduğunu belirten Özçengel, sözlerine şöyle devam etti: “Raporumuzun ilham kaynağı olmasını ve hayatınıza değer katmasını amaçlıyoruz. Bunun bilincinde olarak sorumlu, sürdürülebilir ve insani değerleri önceliklendiren bir teknoloji anlayışıyla geleceği şekillendirmek ve hayata daha fazla zaman yaratmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Alanının uzman isimleri, yazılarıyla raporumuza değerli katkılar sundular. Büyük özveri ve emek sonucu ortaya çıkan Softtech 2025 Teknoloji Raporu’muzun hazırlanmasında emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum.”
Yapay zekâ teknolojinin demokratikleşmesini sağlıyor
Rapora göre dijital dönüşüm yapay zekânın yaygınlaşmasıyla katlanarak hızlanıyor. Teknolojik gelişmeler bir yandan organizasyonların rekabet gücü ve verimliliğini artırırken, diğer yandan bireyler ve toplumlar arasındaki eşitsizliklerin giderilmesine yardımcı oluyor. Bu alanda ortaya çıkan kapsayıcı çözümler, gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetlerine erişimi artırırken, kırsal bölgelerde eğitim olanaklarını genişletiyor. Teknolojinin demokratikleşmesi, daha fazla insanın yenilikçi araçlara erişimini sağlıyor ve küresel iş birliğinin önemini artıyor.
Yapay zekânın ‘Yapay zekâ meslek uzmanları’ kategorisi altında yeni meslekler yaratarak, yakın gelecekte nitelikli işgücüne olan talebi önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor. Ayrıca ekonomilere katma değer yaratan yapay zekâ fırsatlarından en iyi şekilde yararlanmak için dünyada internet erişimini artırarak dijital bölünmenin giderilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Üretken Yapay Zekâ ve akıllı agent’lar otomasyonda ve kullanıcı deneyiminde kritik rol alacak
Softtech 2025 Teknoloji Raporu’nda ‘Üretken Yapay Zekâ’ uygulamalarının gelecek beş yılda dijital dönüşümde başı çekeceği gösteriliyor. Öte yandan biyoteknoloji ve siber teknoloji yoluyla insanın zihinsel ve fiziksel becerilerinin artırılacağını öngören bir uzak gelecek tablosu çiziliyor.
Bir yandan üretken yapay zekâ tabanlı akıllı ‘agent’lar daha fazla kişiselleştirme ve memnuniyet artışıyla müşteri deneyimini ‘insan deneyimine’ dönüştürürken; diğer yandan da sağlıkta daha hızlı teşhis, eğitimde daha etkin öğrenme deneyimleri ve iş dünyasında verimlilik artışı gibi alanlarda da olumlu sonuçlar doğuruyor.
Yapay zekânın siber güvenlik risklerini yönetmek gerekiyor
Derin öğrenme modellerinin şeffaflık eksikliği, bu teknolojilerin nasıl çalıştığını anlamayı zorlaştırırken, yanlış kararların nedenlerini izleyip düzeltmeyi oldukça güç bir hâle getiriyor. Öyle ki birkaç yıl içinde ‘Dezenformasyon Güvenliği’nin, şirketlerin görev tanımlarına dahil olması bekleniyor.
Küresel düzeyde siber güvenlik tehditlerinin hem şirketler hem devletler için giderek daha karmaşık ve tehlikeli bir hâle geleceği öngörülüyor. Başta bankacılık sektörü olmak üzere, finansal sistemlerden savunma endüstrisine kadar birçok alanda verilerin güvenliğini korumak için siber güvenlik önlemlerinin artırılma ihtiyacı ivedi olarak ortaya çıkıyor.
Softtech 2025 Teknoloji Raporu, bütün bu konulara ve fazlasına ışık tutan ve yıllar sonra dahi referans alınabilecek bir kaynak oluşturmak üzere tüm okuyucuların dikkatine sunuluyor.