“Ve geleceğimiz, bizim o göz kamaştırıcı geleceğimiz için”
Çağdaş Rus edebiyatının özgür ve aykırı sesi Vladimir Sorokin’in 2037 yılında geçen distopik romanı Manaraga Can Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alıyor. Kitapları ve edebiyatı nelerin beklediğini sorgulayan eser, aynı zamanda günümüz uygarlığının gidişatı üzerine acı bir hiciv.
Çağdaş Rus edebiyatının özgür ve aykırı sesi Vladimir Sorokin’in 2037 yılında geçen distopik romanı Manaraga, kitapları ve edebiyatı nelerin beklediğini sorguluyor…
Schnitzler ateşinde Viyana usulü çıtır şnitzel alır mıydınız?
Günümüz uygarlığının gidişatı üzerine acı bir hiciv niteliğindeki romanda, dünyada kurtarılan ve müzelerde korunan az sayıda eser dışında artık neredeyse hiç basılı kitap yoktur. Ancak kitapların mükemmel bir yakıt olduğu keşfedilince, “Mutfak” adlı yeraltı örgütü tarafından yeni ve yasadışı bir iş alanı doğar: Book’n’grill. Bu elitist ve illegal etkinliklerde, zengin müşteriler için kitapların nadir, eski ve ilk baskıları kömür olarak kullanılarak üzerinde gurme yemekler pişirilir.
Başkarakter Geza, bu tehlikeli ve prestijli mesleğin önde gelen ustalarındandır; hangi klasiklerin ve baskıların hangi yemeklerle uyumlu olduğunu, hangilerinin en iyi lezzeti verdiğini bilen, seçkin book’n’grill şeflerinden biridir. Kısa sürede Avrupa’nın da en çok aranan şeflerinden biri haline gelir. Ancak bu işin doğası gereği sürekli risk altındadır; rakipleri, yasalar ve kitap yakma sanatının giderek daha karmaşık hale gelmesi onu zor durumlara sürükler.