2003 yılından bu yana ısı yalıtımında öncü rol üstlenen Dalmaçyalı Isı Yalıtım Sistemleri’nin katkılarıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla, binalarda enerji verimliliği mevzuatı ve uygulamalarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Küresel ısınma nedeni ile termometrelerdeki sıcaklık her yıl daha da yükselirken yazın serinlemek için ödenen faturalar, kışın ısınmak için ödenen faturalarla yarışıyor. Bu durum aile bütçesinin yanı sıra ülke ekonomisinde ağır bir yük oluşturuyor. Özellikle turizm bölgelerinde, konaklama tesislerinin iç ortamlarının soğutulması için harcanan enerji maliyeti yüklü bir gider kalemi anlamına geliyor. Fakat, doğru ısı yalıtımı ile bunun önüne geçmek mümkün.
Bunu gerçekleştirebilmenin yolunun bilgilendirmeden geçtiğine inanan ısı yalıtım sektörünün öncü markası Dalmaçyalı, bu yolda değerli bir çalışmaya daha destek sağladı. Ülkemizin en sıcak ve en önemli turizm bölgelerinden biri olan, yüksek yatak kapasitesine sahip Muğla’da; Dalmaçyalı’nın katkılarıyla, Muğla Büyükşehir Belediyesi organizasyonu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İzoder ve Verimder yetkililerinin katılımlarıyla bilinçlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda sıcak iklimlerde ısı yalıtımının önemi vurgulanırken, katılımcılara “Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Uygulamaları” hakkında detaylı bilgiler verildi.
Yenilenen TS 825 ile sıcak bölgelerde ısı yalıtımı önem kazanacak
Binalarda tüketilen enerjinin ortalama yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığına dikkat çekilirken, iç mekân sıcaklığını sabit tutarak konfor seviyesini yükselten ısı yalıtımı ile yüzde 60’a varan enerji tasarrufu sağlanabildiği ifade edildi.
Yenilenen TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’na yönelik hususlar toplantıda detaylı olarak masaya yatırıldı ve yeni versiyonda özellikle sıcak iklim bölgelerindeki binalarda soğutma için harcanan enerjinin hesaplamalara girmesi ile artık bu bölgelerde ısı yalıtımının önem kazanacağı vurgulandı. Buna göre, daha önce dört olan iklim bölgesi sayısı, yerel iklim koşullarına dayalı olarak daha bölgesel enerji tasarrufu önlemlerinin uygulanmasına olanak tanıyacak şekilde 6 iklim bölgesine çıkarıldı. Yenilenen standart ile birlikte ılıman ve sıcak şehirlerde dahi ısı yalıtım malzemesi için minimum kullanılması gereken kalınlıklar 3 cm artırıldı. Toplantıda ayrıca, gerçek verimliliğin sağlanabilmesi için kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin uygunluğu ve kalitesinin de büyük önem taşıdığı vurgulandı. Gerçekleştirilen revizyon sayesinde, 2025 yılı itibariyle yeni yapılacak binaların daha enerji verimli inşa edilmesi, mevcut binalardaki tadilatların da yönetmeliğe uygun yapılması ve azalan enerji tüketimi sayesinde sağlanacak enerji tasarrufu ile hem ülke ekonomisine hem de çevreye katkı sağlanması bekleniyor.