SAHA, Venedik Bienali’ne katılan 4 kadın sanatçıya destek veriyor.

SAHA, Venedik Bienali’ne katılan 4 kadın sanatçıya destek veriyor.

Stranieri Ovunque – Yabancılar Her Yerde başlıklı 60. Uluslararası Sanat Sergisi20 Nisan – 24 Kasım 2024 tarihleri arasında Adriano Pedrosa küratörlüğünde düzenleniyor.

 

Bienal, başlığını Palermo merkezli Claire Fontaine kolektifi tarafından 2004 yılında başlatılan ve pek çok dilde, “Yabancılar Her Yerde” ifadesini içeren bir dizi neon heykel çalışmasından alırken, ifadenin kökeni ise 2000’li yılların başında İtalya’da ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele eden Torinolu bir kolektifin adından geliyor.  Sergi başlığının pek çok anlamı olduğunu belirten Küratör Adriano Pedrosa “Birincisi, nereye giderseniz gidin ve nerede olursanız olun her zaman yabancılarla karşılaşacaksınız – onlar/bizler her yerdeyiz. İkincisi ise, kendinizi nerede bulursanız bulun, her zaman, derinlerde bir yerde yabancısınızdır” diye açıklıyor.

 

SAHA, Uluslararası Sanat Sergisi’ne Türkiye’den Güneş Terkol’un Venedik’te göçmen kadınlarla gerçekleştirdiği atölye çalışmaları sonucunda oluşturduğu ve bienalin iki ana mekanından biri olan Arsenale’ye yürüyüş performansı eşliğinde getirilen A Song to the World (Dünyaya Bir Şarkı)  başlıklı iki pankart çalışmasını destekliyor. SAHA ayrıca, Nil Yalter’in Topak Ev (1975) başlıklı çalışmasının bienal için yeniden yapılandırılmış versiyonuyla katılımına destek veriyor. Bienalin Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü‘ne layık görülen Nil Yalter ise, ödülünü Ca’ Giustinian’da 20 Nisan’da düzenlenen törende kabul etti.

 

2007’den beri İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından organize edilen Türkiye Pavyonu, bu yıl Gülsün Karamustafa’nın Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hali başlıklı çalışmasına ev sahipliği yapıyor. SAHA, Türkiye Pavyonu’nun daimi mekânının 21 destekçisi arasında yer alırken, sanatçıya üretim ve yayın desteği sağlıyor.

 

SAHA ayrıca Joel Valabrega’nın küratörlüğünü üstlendiği, Andrea Mancini ve Every Island’ın Lüksemburg Pavyonu dahilindeki projesi A Comparative Dialogue Act kapsamında Selin Davasse’nin 15 – 21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği performansına da destek verdi.

 

Gülsün Karamustafa Hakkında

Gülsün Karamustafa (1946, Ankara) 50 yılı aşkın sanat pratiğinde göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve toplumsal cinsiyet gibi konuları farklı açılardan ve resim, enstalasyon, video ile performans gibi çeşitli mecralar üzerinden ele alır. Gwangju, İstanbul, Kiev, Havana, São Paulo, Singapur gibi birçok uluslararası bienale katılan sanatçının kişisel sergilerinin düzenlendiği kurumlar arasında Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin; Van Abbemuseum, Eindhoven; IVAM Institut d’Art Modern, Valenciya; Kunstmuseum Bonn; Lunds Konsthall; Salzburger Kunstverein, Kunsthalle Fridericianum, Kassel sayılabilir. Eserleri Centre Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Solomon R. Guggenheim Müzesi, New York; Şikago Çağdaş Sanat Müzesi; Musée d’Art Moderne, Paris; Van Abbemuseum, Eindhoven; Ludwig Museum, Köln; MUMOK, Viyana; Varşova Modern Sanat Müzesi; İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Arter gibi kurumsal koleksiyonlarda yer almaktadır. Sanatçı 2021 yılında Roswitha Haftmann Ödülü’ne ve 2014 yılında ise Prens Claus Ödülü’ne layık görülmüştür. Sanatçı İstanbul ve Berlin’de yaşamını sürdürüyor.

 

 

Güneş Terkol

Güneş Terkol (1981, Ankara) Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. 2018 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde pedagojik formasyonunu tamamladı. Kumaş, dikiş, ses ve çizim kullanan sanatçı, çalışmalarında toplumsal cinsiyet konularını ele alıyor. Kolektif çalışmanın ve ortak bir amaç için bir araya gelmenin önemine inanan sanatçı, farklı ülke ve şehirlerdeki atölyelerde, katılımcıların gündelik gerçekliklerinden ve hayal güçlerinden ilham alarak kolektif işler üretti. 2005 yılından bu yana Ha Za Vu Zu sanat kolektifinin yanı sıra bireysel olarak da işler üreten sanatçı, müzik grubu GuGuOu ile performanslarını sürdürüyor. Sanatçı İstanbul’da yaşamına devam ediyor.

 

Nil Yalter Hakkında

Nil Yalter (1938, Kahire) Küresel feminist sanat hareketinin öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir. Görsel sanatlar alanında resmi bir eğitim almamış olan Yalter, kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı olarak, resim, çizim, video, heykel ve enstalasyon alanlarında çalışarak kendi pratikleri ve ilgi alanları üzerine araştırmalar yaptı. Nil Yalter, Museum Ludwig, Köln, Hessel Sanat Müzesi, Annandale-on-Hudson, New York, Musée d’ Art Contemporain du Val- de-Mame, Fransa, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Centre Georges Pompidou, Paris ve daha birçok yerde retrospektif ve kişisel sergiler açtı. Sharjah Bienali (2023), Berlin Bienali (2022), Gwangju Bienali (2014), İstanbul Bienali (2013), Bienal de São Paulo (1979), Biennale de Paris (1977) gibi etkinliklere katıldı. Yalter’in çalışmaları İstanbul Modern, Centre Pompidou, Paris, F.N.A.C. Fonds National d’Art Contemporain, Tate, Museum Ludwig, Köln, Museo Reina Sofia, Madrid ve daha birçok müzenin koleksiyonlarında yer almaktadır. Sanatçı 1965 yılından beri Paris’te yaşıyor.

 

Selin Davasse Hakkında

Selin Davasse’nin (1992, Ankara) performatif pratiği, çeşitli disiplinlerdeki araştırmaları metinsel, görsel ve sonik dokulara dönüştürüyor. Teori, tarih ve kurguyu dişil seslerle iç içe geçiren sanatçının çalışmaları etik/politik çıkmazlarla ilgilenirken mekâna özgü enstalasyonlarla çok katmanlı olarak şekillenir.Sanatçı aralarında Steirischer Herbst, Graz (2023); Institute for Contemporary Arts, Londra (2023); Hangar Bicocca, Milano (2023); Art Encounters Bienali, Timişoara (2023); Kunsthalle Bratislava (2022); Wiener Festwochen, Viyana (2022), BJCEM – Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée, Procida (2022); School of Waters, MEDITERRANEA19 Genç Sanatçılar Bienali, San Marino (2021); Volksbühne, Berlin (2021); KW Institute for Contemporary Art, Berlin (2021) gibi kurumların bulunduğu pek çok sergiye katıldı. Sanatçı Berlin’de yaşamını sürdürüyor.

 

 

SAHA Hakkında

2011 yılında kurulan SAHA, 13 yılda 650 sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifinin projesine, 46 ülke ve Türkiye’nin farklı kentlerinde kâr amacı gütmeyen müze, bienal ve sanat merkezi gibi sanat kurumlarında destek oldu. Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan SAHA, üyeleri, kurumsal destekçileri, proje ortakları ve danışmanlarıyla katılımcı bir yönetişim ve kaynak geliştirme anlayışı benimseyerek sanata karşılıksız destek veriyor.

SAHA;

• Kâr amacı gütmeyen sanat kurumları tarafından davet edilen sanatçı ve küratörlerin sergi, yayın ve kamusal program gibi projelerinin hayata geçmesi için kurumlarla işbirliği içinde çalışır; proje sürecinde kolaylaştırıcı rol üstlenir ve üretim desteği verir.

• Kurduğu ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik ve araştırma programlarına Türkiye’den sanat profesyonellerinin katılımını sağlarken, İstanbul’da açtığı SAHA Studio’da davet ettiği sanatçı ve küratörlerin yeni çalışmalar ortaya koymaları ve iletişim ağlarını geliştirmeleri için çalışır.

• Yurtdışındaki sanat kurumları ve profesyonellerinin Türkiye’de araştırma yapmasına, davet ettikleri sanatçı ve küratörlerle yeni projeler üretmesine yardım eder.
• Bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına Türkiye’nin farklı bölgelerindeki güncel sanat bienallerine, sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik çeşitli fon ve programlar geliştirir.

Şurada paylaş:

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir